Kina i SAD moraju bez sudaranja ići zajedno naprijed

Dva velika broda Kine i SAD-a bi trebala zajedno ići naprijed protiv vjetra te izbjegavati skretanja, zastoje i sudare, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping američkom predsjedniku Joeu Bidenu tijekom virtualnog sastanka.

Xi je pozvao na konstruktivno rješavanje razlika i osjetljivih pitanja između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se izbjeglo da odnosi Kine i SAD-a izmaknu kontroli.

Kina je spremna voditi dijalog o pitanjima ljudskih prava na temelju međusobnog poštovanja, ali se protivi korištenju ljudskih prava za uplitanje u unutarnje poslove drugih zemalja, rekao je Xi.

Xi je rekao da ljudi mogu prosuditi je li neka zemlja demokratska ili ne te da je isključivanje drugih samo zbog njihovih različitih oblika postizanja demokracije samo po sebi nedemokratsko.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Xi je opisao gospodarske i trgovinske odnose Kine i SAD kao obostrano korisne te je poručio da se gospodarska i trgovinska pitanja između dviju zemalja ne bi smjela politizirati. Dvije zemlje moraju povećati tortu suradnje.

Xi je rekao kako bi klimatske promjene mogle postati novo istaknuto područje suradnje Kine i SAD-a.

Kina i Sjedinjene Američke Države moraju pozvati na uspostavu mehanizma suradnje za globalno javno zdravstvo i prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti te promicati daljnje međunarodne razmjene i suradnju, rekao je Xi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.