Xi pozvao na čvrste i stabilne odnose Kine i SAD -a

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak tijekom virtualnog sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom pozvao na razvoj zdravih i stabilnih odnosa Kine i SAD-a.

Xi je rekao da bi se Kina i Sjedinjene Američke Države trebale međusobno poštivati, koegzistirati u miru, nastaviti uzajamno korisnu suradnju, dobro upravljati domaćim poslovima i preuzimati međunarodne odgovornosti.

Xi je istaknuo kako su Kina i SAD u ključnim fazama razvoja, a “globalno selo” čovječanstva se suočava s višestrukim izazovima.

Kao dva najveća svjetska gospodarstva i stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Kina i SAD trebaju povećati komunikaciju i suradnju, dobro upravljati unutarnjim poslovima i istovremeno preuzeti svoj dio međunarodnih odgovornosti te surađivati na unaprjeđenju plemenitog zalaganja za svjetski mira i razvoj, rekao je Xi.

To je zajednička želja naroda dviju zemalja i cijelog svijeta te zajednička misija kineskih i američkih čelnika, rekao je.

Xi je naglasio kako su zdravi i stabilni odnosi Kine i SAD-a potrebni za unapređenje razvoja dviju zemalja i očuvanje mirnog i stabilnog međunarodnog okruženja, što uključuje pronalaženje učinkovitih odgovora na globalne izazove kao što su klimatske promjene i pandemija bolesti COVID-19.

Kina i SAD bi se trebale međusobno poštivati, koegzistirati u miru i nastaviti uzajamno korisnu suradnju, rekao je Xi, izrazivši spremnost na suradnju s predsjednikom Bidenom radi izgradnje konsenzusa i poduzimanja aktivnih koraka za pokretanje odnosa Kine i SAD-a u pozitivnom smjeru.

To će unaprijediti interese dvaju naroda i ispuniti očekivanja međunarodne zajednice, dodao je Xi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.