Huawei for digital Slavonia

Na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti predstavljena su dva nova programa podrške obrazovanju u Hrvatskoj u partnerstvu s FERIT-om, a koji će se realizirati u sklopu velikog projekta “Huawei for digital Slavonia.”

Kako je istaknuo dekan FAZOS-a Krunoslav Zmaić, u sklopu projekta studentima i profesorima će se omogućiti pristup edukaciji o vrhunskim tehnologijama, te stipendijski program za sve redovite upisnike 1. godine novog studija Digitalne poljoprivrede: “Fakultet je prepoznao značaj digitalizacije, javili smo se na jedan projekt koji je bio financiran iz Europskog socijalnog fonda, te smo razvili studijski program na engleskom jeziku Digital Agriculture. Da smo zaista na dobrom tragu pokazuje i današnja konferencija i suradnja s tvrtkom Huawei koju potpisujemo kroz projekt “Seeds for The Future Scholar”, odnosno stipendije za naše studente koje će biti 6.000 eura po godini i po studentu. S obzirom na to da imamo 10 studenata na prvoj godini Digitalne poljoprivrede to je 60.000 eura. Vrlo je važno istaknuti i da u projektu, uz Huawei, sudjeluje i FERIT koji daje određene mogućnosti u razvoju Centra za digitalizaciju koji će imati središnje mjesto na našem Fakultetu. Pokrivat će cijelo područje Istočne i Jugoistočne Europe i tako omogućiti razvoj precizne poljoprivrede, senzorike, robotike i nanotehnologije. Time i studentima i profesorima omogućujemo povezivanje i transfer znanja, znanstvenih spoznaja svih fakulteta i država koje su uključene u projekt”, rekao je dekan Zmaić, a dekan FERIT-a Tomislav Matić dodao: “Stupanj razvoja nekog gospodarstva može se povezati sa stupnjem digitalizacije i inovacija, tako da ovu suradnju vidimo značajno unaprijeđene. Digitalizacija kojoj smo svjedoci poprima sve veći zamah tako da studenti koji pohađaju studij Digitalne poljoprivrede moraju imati sve veće kompetencije kako bi odgovorili potrebama tržišta rada.”

Direktor tvrtke Huawei Technologies Hrvatska Zhang Qiming Kevin izrazio je zadovoljstvo suradnjom: “Huawei je jedna od vodećih svjetskih tvrtki modernih tehnologija i kao takvi gledamo i u Hrvatskoj sudjelovati u digitalnoj transformaciji tržišta, ali želimo tehnologije primijeniti i u povećanju poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga smo se odlučili na suradnju s dvama osječkim fakultetima, a zajednički želimo doći do novih kreativnih rješenja, posebice na području poljoprivrede. Osijek smo odabrali jer je središte poznatog poljoprivrednog kraja s bogatom poviješću. Ovdje postoje veliki potencijali, a u planiramo proširiti suradnju i na cijelu Hrvatsku. To su osnovni razlozi”, rekao je Zhang Qiming.

Konferenciji je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, a napomenuo je kako su Digitalizacija i inovacije u poljoprivredi dio Strategije za poljoprivredu do 2030. godine: “Čestitam osječkim fakultetima koji su ovom suradnjom napravili značajan iskorak u smjeru digitalizacije i modernizacije obrazovanja.”

Ministarstvo poljoprivrede već treću godinu stipendira studente s 4 fakulteta u Slavoniji. To su dva Osječka fakulteta, jedan sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu i jedan s Veleučilišta u Požegi. U ovom je trenutku 900 studenata dobilo stipendije u maksimalnom iznosu do 10.000 kuna, a ovaj broj studenata koje stipendiraju je u porastu, a 19. studenog je otvoren i novi natječaj za stipendiranje. ( Radio Osijek)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.