Što znači partnerstvo? Zajedno slaviti radost, a međusobno si pomagati u nevolji

„Službeno proglašavamo uspostavu sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i ASEAN.“(Association of Southeast Asian Nations) Kineski predsjednik Xi Jinping je 22. studenog preko video veze sudjelovao na Komemorativnom summitu povodom 30. obljetnice uspostave dijaloških odnosa između Kine i ASEAN-a i proglasio je tu značajnu odluku. Tako je 30-godišnja kinesko-ASEAN suradnja dočekala novi putokaz, dok će više od 2 milijarde stanovnika u tih 11 zemalja doći do ljepšeg života.

U obraćanju se Xi osvrnuo na rezultate suradnje između Kine i ASEAN-a proteklih 30 godina, te je zaključio kako iskustvo uspjeha dolazi s 4 strane, odnosno iz međusobnog poštivanja, suradnjom na zadovoljstvo svih strana, međusobnog pomaganja, inkluzivnosti i međusobnog učenja. Time je postavio temelj i pružio svijetlo za sveobuhvatno i strateško partnerstvo dviju strana u budućnosti. U nastavku, Xi je inicirao 5 prijedloga za buduće kinesko-ASEAN odnose, apelirajući na zajedničku gradnju miroljubivog, mirnog, prosperitetnog, lijepog i prijateljskog doma u toj regiji.

„Ništa ne dolazi u obzir kada mira nema.“ U izreci kineske strane koncentrira se mudrost povijesti. U ovom trenutku, pojedine se zemlje van ove regije neprestano upleću u poslove te regije, namjeravajući tako stvoriti konfrontaciju i antagonizam. Kina i zemlje ASEAN-a su odgovorne za zaštitu mira i stabilnosti regije, trebaju biti oprezne i protiviti se geopolitičkim namjerama vanjskih snaga. Kineska strana je istaknula da „apsolutno ne traži hegemoniju, niti neće zlostavljati male zemlje, iako je velika sila“, apelirajući na zemlje jugoistočne Azije da zajedno sprovode pravi multilateralizam, te zajedno reagiraju na raznovrsne negativne elemente koji ugrožavaju mir i stabilnost, i zajedno štite stabilnost Južnog kineskog mora… Ovi prijedlozi će doprinijeti snazi zaštite regionalnog mira te će učvrstiti temelj kinesko-ASEAN suradnje u raznim područjima.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Borba protiv pandemije COVID-19 je najhitniji zadatak u ovom trenutku, a Kina i zemlje ASEAN-a uvijek su pomagale jedan drugom. Na ovom Summitu je Xi proglasio niz novih mjera, uključujući bespovratnu donaciju 150 milijuna doza cjepiva zemljama ASEAN-a, dodatna sredstva od 5 milijuna dolara Zakladi protiv pandemije ASEAN-u, kao i nadogradnju osnovnog sustava javnog zdravstva ASEAN-a te kadrovsku obuku itd.. Sve ovo predstavlja još jaču potporu zemljama jugoistočne Azije za svladavanje pandemije.

Koncentriranje na razvoj je važno iskustvo kinesko-ASEAN suradnje. Ovim putem je kineska strana inicirala da sveobuhvatno igra ulogu RCEP-a(Regional Comprehensive Economic Partnership), što prije pokrene gradnju „3.0 verzije“ kinesko-ASEAN slobodne trgovinske zone, te je obećala da će se nastojati da se u sljedećih 5 godina uveze poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 150 milijardi dolara. Također, tu je i povezivanje Inicijative „Pojas i Puta“ s projektom ASEAN-a „Indo-Pacific Outlook“ … ovim prijedlozima se nastoji povećati „torta“ zajedničkih interesa, čime će se omogućiti da Kina i ASEAN još intenzivnije dijele sudbinu.

„Još češće se prisjetimo jedan drugog, uvažimo prijateljstvo i kredibilitet, zajedno slavimo za radost a međusobno si pomažimo u nevolji.“ Xijev je opis o kinesko-ASEAN odnosa. Stojeći na novom početku, obje strane će očistiti sve opstrukcije, staviti čežnju naroda za lijepim životom kao prioritet i praktično sprovoditi sveobuhvatno strateško partnerstvo. Kina i ASEAN će realizirati još bolji razvoj i veći prosperitet.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.