Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku

Uz Dan grada Osijeka, 2. prosinca, bit će predstavljena dokumentarističko – istraživačka monografija “Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku”, autorice Gordane Lesinger u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Tom će prigodom biti postavljena i tematska izložba o radu Međunarodnog press centra i obrani grada Osijeka.

U dokumentarističko – istraživačkoj monografiji, kroz tridesetak autentičnih i autoriziranih svjedočenja direktnih sudionika, te s mnoštvom dokumenata i fotografija, prikazan je značaj i uloga Međunarodnog press centra u Osijeku ratnih dana 1991. i 1992.

– Nakon eskalacije ratnih razaranja na području Osijeka, strani novinari pokazali su velik interes za zbivanja na istoku Hrvatske. Zbog ubrzano rastuće potrebe za distribucijom informacija na stranim jezicima Glas Slavonije, tada najrazvijeniji dnevni list istočne Hrvatske, angažirao je nekoliko svojih djelatnika te raspisao natječaj za suradnike u Međunarodnom press centru, stoji u najavi monografije.

Ekipa od šest članova: Volarević, Vuković, Ravlić, Šimić, Jung i Mioković nakon granatiranja Hotela Osijek gdje je Press klub bio smješten seli u osječki Pothodnik odakle se održavaju konferencije za novinare i snimaju izjave. Prostor u tom atomskom skloništu, koji je dijelom služio kao priručni sudio, novinari su dijelili s civilima i prognanicima koji su tako bili prvi informirani o događajima na terenu.

U Međunarodni press centar dolazili su svi politički, vojni i civilni dužnosnici te diplomati koji su posjećivali Osijek, a tadašnji gradonačelnik Zlatko Kramarić je uveo praksu svakodnevnih konferencija za medije što je održavalo pun radni komunikativni i komunikacijski ritam.

O knjizi će govoriti: profesor Goran Rem, profesor Zlatko Kramarić, ratni gradonačelnik Osijeka, voditelj Međunarodnog press centra Mirko Volarević te autorica knjige Gordana Lesinger.

Organizator promocije, koja će se održati u petak, 3. prosinca, je Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Koordinacija udruga branitelja i stradalnika domovinskog rata osječko-baranjske županije.

plakat MPC

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.