Uz 72 posto EU sredstava Beli Manastir gradi suvremen sustav odvodnje

U Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru prigodnom svečanosti obilježen je početak realizacije ugovora ˝Nadogradnja UPOV-a Beli Manastir uključujući izgradnju solarne sušionice mulja“. Ujedno je upriličena i primopredaje Potvrde o ispunjenju formalno pravnih uvjeta o početku ugovora koju su potpisali direktor Baranjskog vodovoda d.o.o. Krunoslav Rob i Özer Yilmaz, projekt manager izvođača radova, turske tvrtke Ersa construction. Ugovor se odnosi na drugu komponentu ˝Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir˝ čija je vrijednost 66 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 145 milijuna kuna. Najveći dio sufinanciranja osiguran je iz fondova Europske unije čija bespovratna sredstva iznose 72 posto. Lokalna zajednica sudjeluje s 4 posto, a po 12 posto pokrivaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske vode.

– Prije nekoliko mjeseci potpisali smo ugovor o gradnji linijskih objekata, odnosno 22 kilometara kanalizacijskih kolektora koji će se graditi na području Belog Manastira, Šumarina, Šećerane i Branjonog vrha, što će rezultirati priključenjem više od 850 novih kućanstava, odnosno više od 2.200 ljudi na javni sustav odvodnje. U konačnici, ovim će projektom 90 posto stanovništva s područja ove aglomeracije biti priključeno na sustav odvodnje. Kada se tome pridoda novi uređaj trećeg stupnja, vrijedan 66 milijuna kuna, koji će uklanjati dušik i fosfor, riješit ćemo problem zagađenja u ovom dijelu aglomeracije – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te dodao kako bi uređaj trebao biti završen u sljedeće tri godine.

Gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob istaknuo je da se projekt poglavito odnosi na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i ima veliki značaj za Beli Manastir. – Uz priključenje više od 800 kućanstva na sustav javne odvodnje, sada ćemo imati i čistu ekološku komponentu, vodu koja će se filtrirati, čistiti i ispuštati u rijeku Karašicu. Naime, dosadašnja odvodnja se radila putem mobilne fekalne kanalizacije i odvoza kamionima što je donosilo i onečišćenja pri prometovanju, veliki broj ljudstva i zastarjelu tehnologiju. Dakako, projekt donosi i veliki gospodarski benefit, pa novi uređaj znači i novi razvoj grada jer je dobra infrastruktura uvjet za ostanak mladih obitelji na ovom području – rekao je gradonačelnik Rob.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je svim sudionicima na kvalitetnom projektu koji će značajno poboljšati komunalnu infrastrukturu na području Grada Belog Manastira. – Uspješno korištenje europskih sredstava vidjeli smo već i na drugim projektima u Belom Manastiru, a posebno je zadovoljstvo vidjeti da će se 145 milijuna kuna izravno utrošiti u komunalnu infrastrukturu. Na području Osječko-baranjske županije postoji sedam ovakvih projekata, ukupne vrijednosti oko 2 milijarde kuna, što govori o izvrsnoj suradnji s Hrvatskim vodama i Vladom RH. Ovim projektima poboljšat ćemo uvjete života svim našim stanovnicima, a izvođačima radova, kao i Baranjskom vodovodu želim uspješnu realizaciju projekta – rekao je Miletić.

– Danas sudjelujemo na otvaranju radova jednog od 60 aglomeracija, vodnokomunalnih projekata u Republici Hrvatskoj čija je ukupna vrijednost 25 milijardi kuna od čega su 20 milijardi kuna opravdani troškovi, a više od 15 milijardi kuna su bespovratna sredstva. Vodni sektor je jedan od sektora koji najzornije pokazuje značaj članstva RH u Europskoj uniji jer suvremeni i zahtjevni standardi u pročišćavanju otpadnih voda i pripremi vode za piće ne bi bilo moguće ostvariti iz nacionalnih sredstava. Ovim projektom rješavaju se tri važna problema u vodnokomunalnom sektoru. To su povećanje broja priključenih korisnika na sustav odvodnje s dosadašnjih 45 posto na više od 90 posto, potom rješavanje muljeva iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži. Ovo je inače jedan od sedam velikih projekata aglomeracije u Osječko-baranjskoj županiji koji pokazuju da Vlada RH vodi računa o postizanju modernih standarda u ovom dijelu zemlje – kazao je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.