Wang Yi: Kina će više doprinijeti očuvanju svjetskog mira i prosperiteta u novoj godini

Kina će se ove godine udružiti sa “svim zemljama koje vole mir i podržavaju pravdu” kako bi dale novi i veći doprinos očuvanju mira i prosperiteta u svijetu, rekao je kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang je to iznio u poruci povodom Kineske lunarne nove godine diplomatskom zboru u Pekingu, koja je u subotu objavljena na web stranici kineskog Ministarstva vanjskih poslova. Kineska lunarna nova godina, Blagdan proljeća, pada 1. veljače.

Opisujući 2021. godinu kao godinu “punu turbulencija i izazova”, Wang se osvrnuo se na širenje COVID-19 diljem svijeta, poteškoće s kojima se suočava svjetsko gospodarstvo i složenu međunarodnu situaciju.

Diplomat je naglasio prošlogodišnji doprinos Kine svijetu u smislu borbe protiv pandemije, promicanja gospodarskog oporavka i obrane međunarodne pravednosti i pravde.

Kina je do kraja prošle godine isporučila više od dvije milijarde doza cjepiva protiv COVID-19 u više od 120 zemalja i međunarodnih organizacija, istaknuo je.

Kina je uložila zajedničke napore s većinom zemalja u svijetu kako bi zagovarala istinski multilateralizam i podržavala međunarodni sustav u čijem je središtu UN i međunarodni poredak utemeljen na međunarodnim pravom, rekao je.

Štoviše, Kina će “jačati prijateljstvo i suradnju sa svim zemljama u duhu međusobnog poštovanja i međusobnog povjerenja”, dodao je, pozvavši sve zemlje da teže većoj suradnji i međusobnom povjerenju te manje nesuglasica i podjela.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.