Zbog mogućeg plagiranja motiv kune na poleđini eura u drugom planu

Od svih pobjedničkih rješenja za dizajn eurokovanica, predstavljenih prije dva dana, u središte je pozornosti dospio dizajn kune za naličje eurokovanice od jednog eura. Kuna na kovanici izgleda kao kuna s jedne od fotografija koje se lako mogu pronaći na internetu. Hrvatska narodna banka provjerava i konzultira se s pravnim stručnjacima, oglasila se i Vlada, kao i autor fotografije na internetu.

Umjesto hrvatske, na poleđini buduće kovanice od 1 eura mogla bi stajati kuna iz Škotske. Otkrili su to korisnici Twittera, nakon što je Vlada predstavila pobjednički rad Stjepana Pranjkovića.

Pranjkovićeva kuna gotovo je identična onoj na fotografiji s internetske stranice Škota Iaina H. Leacha. Profesionalni fotograf tvrdi kako ga za dopuštenje da se njegov rad iskoristi za poleđinu nove eurokovanice – nitko nije pitao.

Moje fotografije zaštićene su autorskim pravima i ne smiju se upotrebljavati bez mog dopuštenja. Nisam primio službeni zahtjev za korištenje. Nisam dobio naknadu ili novčanu nagradu za korištenje moje fotografije, kaže Leach.

Stjepan Pranjković za komentar je nedostupan. No znakovito je da je na Facebooku nedavno javno tražio savjet kako preuzeti i obraditi fotografiju.

– Dizajniram neke kovanice i trebaju mi svjetlosni efekti kako bih dobio metalni izgled fotografije.

Motiv kune na poleđini eura odabran je kao simbol hrvatske novčarske tradicije iz 13 stoljeća. No zbog mogućeg plagiranja ta je tradicija u ovoj priči sada potisnuta u drugi plan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.