Intervju: dr. Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora

Zatvorene su Zimske olimpijske igre u Pekingu. Glavni grad Kine prvi je grad u povijesti modernog olimpizma koji je osim Ljetnih organizirao i Zimske olimpijske igre. Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora dr. Zlatko Mateša naglašava kako će Igre svakako dobiti epitet povijesnih jer to je prvo zimsko izdanje olimpijskih igara u posebnim uvjetima.

Je li Peking učinio sve da se natjecatelji na Olimpijadi osjećaju dobro?

Tijekom organizacije Igara napravljeni su izuzetni napori da se zaštite svi sportaši. Zabilježeno je svega 300 pozitivnih slučajeva, a sva natjecanja održana su normalno.

Održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu predstavlja još jednu veliku pobjedu sporta nad pandemijom, dokaz je to kako je olimpijska ideja jača od pandemije. Ove Igre svakako će dobit epitet povijesnih jer to je prvo zimsko izdanje olimpijskih igara u posebnim uvjetima.

Možete li usporediti ljetnu i zimsku Olimpijadu, obje održane u Pekingu?

Nemoguće je usporediti ova dva natjecanja prije svega zbog same činjenice da na Ljetnim olimpijskim igrama nastupa preko 200, a na zimskim 91 zemlja sudionica. S druge strane zbog važnosti klimatskih uvjeta, i skupoće infrastrukture, potrebne za Zimske olimpijske igre one su kompliciranije za organizaciju.

No bez obzira na razlike u broju sportaša i izazove u organizaciji, Ljetne olimpijske igre održane 2008. godine jedne su od najimpresivnijih ikad održanih, dok će ovogodišnje Zimske imati izuzetno pozitivan učinak na razvoj zimskih sportova u Kini.

Koliko je pandemija koronavirusa ostavila traga na natjecatelje?

Nedvojbeno je da je natjecanje bilo teže zbog činjenice da se sportaši nalaze u izoliranom okruženju i ograničene su im mogućnosti komunikacije što je ponekom sportašu mogao predstavljati problem.

Gledajući u cjelini pandemija nije utjecala na atraktivnost samih natjecanja.

Hrvatska sportska uloga u Pekingu?

Nastupi i ostvarenja naših predstavnika na Olimpijskim igrama bili su u okviru očekivanja. Samuel Kolega u slalomu je ostvario 15. mjesto, Valentina Aščić je napravila mali iskorak, imali smo predstavnike u novim disciplinama. Možemo biti optimistični, sve ove aktere mogli bi vidjeti i za četiri godine u Milanu i Cortini.

Plan HOO-a nakon Pekinga?

Primarni fokus Olimpijskog odbora su Mediteranske igre u 2022 godini. Nakon toga predstoje nam Europske igre 2023. te kroz čitavo vrijeme vodimo projekt Pariz 2024. Naime, svake olimpijske igre vodimo kao poseban projekt, a zbog pandemije smo uveli čitav niz poticajnih mjera.

Već od ljeta kreće i projekt vezan Milano i Cortina 2026. (Zimske olimpijske igre), koji pripremamo i financijski i operativno, kako bi osigurali uvjete da se što više sportaša kvalificira, zaključio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora dr. Zlatko Mateša.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.