31. obljetnica ustroja Narodne zaštite

Prije 31 godinu u Hrvatskoj je ustrojena Narodna zaštita s ciljem organiziranja građana u obrani i potpori hrvatskim oružanim snagama u Domovinskom ratu. 2011. godine Sabor je 15. ožujka proglasio Spomendanom Narodne zaštite. U povodu toga kod spomen obilježja umirućem vojniku u Osijeku članovi Udruge dragovoljaca Narodne zaštite “Hrvatski domobran” položili vijence i zapalili svijeće.

U svega nekoliko dana nakon ustroja Narodne zaštite 15. ožujka 1991. u Osijeku i okolici odazvalo se više od devet tisuća građana kako bi pridonijeli obrani Hrvatske. “Odazvali su se građani sa i bez oružja i stavili na raspolaganje zapovjedništvu Općinskog stožera Narodne zaštite Osijek”, rekao je u prigodi polaganja vijenaca predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite “Hrvatski domobran” Osijek Božidar Riba, te dodao “da je formiranjem postrojbi Narodne zaštite po mjesnim zajednicama u Osijeku započela i osnovna vojna obuka, a velik broj pripradnika Narodne zaštite prešao je u postrojbe Hrvatke vojske.”, zaključio je Riba.

Na području bivše općine Osijek poginulo je 17 pripadnika naoružanih odreda Narodne zaštite, 49 ih je ranjeno ili teško stradalo, a dvojica se vode kao nestali.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.