Popuštanje mjera – dulje vrijeme rada kafića, veći broj okupljenih na događanjima

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da zdravstveni sustav više nije opterećen te se ublažavaju nužne epidemiološke mjere.

Na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom može biti 200 osoba, umjesto 100, a ako svi posjeduju COVID potvrde nema ograničenja.

U zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, a ako svi imaju EU COVID potvrde više nema ograničenja.

Produljuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 ujutro, koliko mogu trajati i događanja.

Ukida se ograničenje radnog vremena kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, obveza posjedovanja COVID potvrda za održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja u zatvorenim prostorima, ali uz obvezne medicinske maske ili maske za lice.

Na sajmovima na otvorenom nisu obavezne.

Omogućava se održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja bez EU digitalnih COVID potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribine do 50% i obaveznog korištenja medicinskih maski ili maski za lice na natjecanjima u zatvorenim prostorima.

Ugostiteljski objekti mogu usluživati sve goste, ali samo ako imaju kontrolirani ulaz i ako svi gosti imaju EU digitalne COVID potvrde.

Što se tiče profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa na koje se može ući samo s ulaznicama i svi imaju sjedeća mjesta, mogu se održavati bez ograničenja broja prisutnih, ali uz obavezno korištenje maski i pridržavanje preporuka i uputa HZJZ-a i obvezu redovitog provjetravanja prostora.

Izvan snage je i pet odluka iz 2020., a imale su posebne odredbe za rad tržnica, održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja, sklapanje braka i životnog partnerstva te načina korištenja dječjih igrališta.

Izmijenjena je odluka o posebnom testiranju, cijepljenju ili preboljenju u djelatnosti socijalne skrbi, a izuzimaju se centri za socijalni skrb i centar za posebno skrbništvo i njihovi korisnici.

Sve odluke stupit će na snagu već sutra, u petak 18. ožujka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.