Ciljanim reagiranjem na najveće potrebe tržišta osigurava dosljedni oporavak tržišta

Makro ekonomija, nekretnine, platformsko gospodarstvo… Na posebnom sastanku Odbora kineskog Državnog vijeća za stabilni financijski razvoj održanom 16. ožujka, spomenuta su pitanja dobila i svoje odgovore. Kao što su brojni analitičari istaknuli, na sastanku je pravovremeno, ciljano i adekvatno odaslan pozitivan signal kineske Vlade za stabiliziranje očekivanja, vanjskih investicija i razvoja, čime je pojačano povjerenje kineskih i stranih investitora.

Zbog nestabilnosti vanjskih okolnosti, smanjenja potražnje i udarca na opskrbu, zadnjih mjeseci je kinesko financijsko tržište pod jasnim pritiskom. Spomenuti sastanak je u ključnim trenutku izravno reagirao na ključna pitanja koja ometaju tržište, ističući kako je inzistiranje na razvoju prvi zadatak, kao i inzistiranje da je gospodarski razvoj u središtu rada. Dodatno, na sastanku je zaključeno kako treba produbljivati reforme i povećavati otvaranje prema svijetu … Političkim signalima je stabilizirano tržišno očekivanje, te je učinkovito ublažena zabrinutost na tržištu.

Foto: VCG

Foto: VCG

Zapravo, zadnjih godina kinesko gospodarstvo već je svojim nastupima dokazalo veliku sposobnost protiv rizika i veliku vitalnost. Godine 2020. je Kina bila jedina glavna ekonomija s rastom, unatoč pandemiji u svijetu. Dok je 2021. stopa rasta BDP Kine iznosila 8,1%.

U ovom trenutku kinesko gospodarstvo stabilno se oporavlja. Prema najnovijim podacima objavljenim zadnjih dana, prva dva mjeseca ove godine je oporavak kineskog gospodarstva bolji nego što je bilo očekivano, čime je postavljen temelj za ispunjenje ciljeva gospodarskog i društvenog razvoja cijele godine. Bloomberg je ocijenio kako je „pod pandemijom kinesko gospodarstvo imalo jak početak godine“.

Među svim pokazateljima, u potrošnji je ostvaren očigledan oporavak. U siječnju i veljači, obujam maloprodaje robe široke potrošnje je narastao za 6,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je puno više nego što su predviđali stručnjaci, poput onih Reutersovih, koji su spominjali 3%. Oporavak potrošnje je od ključnog značaja za kinesko gospodarstvo. Prošle godine, kada je stopa rasta Kine bila 8,1%, udio konačne potrošnje bio je 5,3 postotne točke, odnosno stopom doprinosa bio je na 65,4%, što je bio pravi, glavni poticaj gospodarstvu.

Međutim, imajući u vidu širenje pandemije i nestabilnost širom svijeta, temelj za dosljedan oporavak kineskog gospodarstva nije još dovoljno čvrst. Ispred višestrukih nesigurnosti, kako u unutrašnjem tako i u vanjskom sektoru, Kina se još dobro pripremiti u političkom smislu. Od sastanka o gospodarskim poslovima Srednjeg komiteta Komunističke partije Kine do nedavno objavljenog Radnog izvješća Vlade, „stabilnost“ je uvijek bila ključna riječ. Istovremeno, ako financijski sustav može bolje doprinijeti realnoj ekonomiji, to bi bila pozitivna cirkulacija i osigurala bi stabilni, zdrav i održiv razvoj kineskog gospodarstva, čime će „toplinu“ kineskog gospodarstva širiti i u drugim dijelovima svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.