U osječkom pothodniku otvoren Info centar za ukrajinske obitelji

Ukrajinci koji dođu u Slavoniju u Info centru dobivaju sve potrebne informacije te rješavaju svu papirologiju i dokumente. Tu mogu i komunicirati s potencijalnim poslodavcima, a osiguran im je i prevoditelj.

„Od početka ruske invazije na Ukrajinu pripremamo se za prihvat izbjeglica jer znamo kroz što sve prolaze”, rekao je župan Ivan Anušić. „ Njih 350-ero trenutačno se nalazi na području Osječko-baranjske županije. Pripreme za njihovu što lakšu i bržu integraciju u društvo počeli smo na vrijeme. Ovaj je Info punkt otvoren jučer i u njemu Ukrajinci dobivaju sve potrebne informacije te rješavaju svu papirologiju i dokumente. Tu mogu i komunicirati s potencijalnim poslodavcima, a osiguran im je i prevoditelj. Integracija je uspješna i sve dobro funkcionira – od vrtića i škola do pronalaska posla i stambenog zbrinjavanja. Iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu dobili smo informaciju da su svi pridošli Ukrajinci zadovoljni te da im ništa ne nedostaje. No, spremni smo osigurati sve što im treba”, naglasio je župan Anušić. Dodao je kako Ukrajinci samo jedan dan provedu u Prihvatnom centru na Jugu II, gdje se registriraju, a zatim ih se smješta u hotele, hostele, neke druge objekte ili privatne kuće. “Zato i služi tzv. Stožer odnosno ovaj cijeli sustav koji ih prati i usmjerava – od odlaska djece u vrtiće ili škole do stambenog zbrinjavanja te preko Zavoda za zapošljavanje razgovori s potencijalnim poslodavcima. Sve je u potpunosti organizirano”. Sve poslodavce koji imaju potrebe za djelatnicima Anušić je pozvao da se jave u Info centar te sukladno kompetencijama Ukrajinaca nađu radnike koje traže. Također, pozvao je i sve one koji raspolažu stambenim objektima za korištenje da se jave u Info centar, pojašnjavajući kako u iduće tri godine Europska komisija i Vlada Republike Hrvatske plaćaju u potpunosti troškove stanovanja, odnosno najam stanova za izbjegle Ukrajince.

Gradonačelnik Ivan Radić pojasnio je kako je sukladno Akcijskom planu za ukrajinske mališane osiguran dječji kutak u Kulturnom centru te da su djeca koja uspijevaju pratiti nastavu na hrvatskom jeziku krenula u školu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.