Xi Jinping poziva svijet da promovira mirovne pregovore o ukrajinskoj krizi u razgovoru s Borisom Johnsonom

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je međunarodnu zajednicu da “uloži istinske napore za promicanje mirovnih pregovora” kada se bavi ukrajinskom krizom, pozivajući na “stvorenje uvjeta” za političko rješenje tog pitanja.

Kina je spremna nastaviti igrati konstruktivnu ulogu po ovom pitanju, rekao je Xi u petak poslijepodne tijekom telefonskog razgovora s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Govoreći o bilateralnim odnosima, budući da se ove godine navršava 50. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa na razini veleposlanika između dviju zemalja, Xi je rekao da bilateralni odnosi u posljednjih pola stoljeća bilježe kontinuirani rast u cjelini unatoč nekim usponima i padovima.

Napominjući da Kina i Britanija imaju različite domaće uvjete i puteve razvoja, Xi je rekao da bi dvije strane trebale imati na umu stratešku i dugoročnu perspektivu, međusobno se poštivati, promicati dijalog i komunikaciju temeljenu na otvorenosti i uključenosti te proširiti obostrano korisnu suradnju.

Sa svoje strane, Johnson je pozdravio važnost bilateralnih odnosa. Britanski čelnik je rekao da je Britanija spremna voditi iskrene dijaloge s Kinom, ojačati bilateralnu razmjenu i suradnju, proširiti bilateralnu gospodarsku i trgovinsku suradnju te produbiti komunikaciju i koordinaciju o takvim globalnim pitanjima i regionalnim žarištima kao što su klimatske promjene i biološka raznolikost.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.