Klub knjižare Nova: predstavljanje knjiga

Udruga katoličkih intelektualaca i Ogranak Matice hrvatske u Osijeku pozivaju Vas na predstavljanje knjiga Klub knjižare Nova (Trg Ante Starčevića 4),
četvrtak 31. ožujka 2022. u 19.00 sati.

 

Dr. sc. Stipe Kljaić: Nikada više Jugoslavija – Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.)
Autor je u ovom iznimno važnom djelu ponudio posve originalnu interpretaciju bitnih promjena što ih je u hrvatskoj nacionalnoj ideologiji izazvala Šestosiječanjska diktatura. Ovo će pionirsko djelo odgovoriti na niz relevantnih pitanja o našoj recentnoj povijesti, te će otvoriti novu i korisnu raspravu o fenomenima fašizma i demokracije, nacionalizma i društvenog angažmana hrvatske inteligencije u navedenom razdoblju.

Dr. sc. Stipe Kljaić: Povijest kontrarevolucije – Hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989.
Autor je za ovu knjigu izabrao 12 paradigmatičnih, pretežno zaboravljenih konzervativnih mislilaca (i boraca) iz hrvatske povijesti, koji su smatrali da sve što je novo nije i ne mora biti bolje od onoga što je bilo prije, a da su stare, provjerene vrijednosti jedini siguran temelj nove društvene gradnje.

Milivoj Magdić: U vučjoj jami – Hrvatska politika od Supila do Tita (urednik dr. sc. Stipe Kljaić)
Rukopis Milivoja Magdića, nastao u emigraciji prije nego su ga 1947. saveznički organi u Italiji izručili Titovu režimu, izuzetno je važan povijesni dokument. Milivoj Magdić prošao je vrlo dug put od integralnog lijevog jugoslavenstva do hrvatskog nacionalizma u prizmi katoličkog socijalnog nauka, uz naklon HSS–ovskom „konzervatizmu“ nakon rata. Njegov nedovršeni rukopis predstavlja niz skica izuzetno korisnih za razumijevanje hrvatske politike 20. stoljeća.

U programu sudjeluju:
Borislav Ristić, kolumnist Večernjeg lista
doc. dr. sc. Domagoj Tomas, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku
dr. sc. Stipe Kljaić, Hrvatski institut za povijest (autor i urednik)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.