Posjet zemljama južne Azije jača solidarnost, suradnju u novim okolnostima: Kineski ministar

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi se u ponedjeljak susreo s medijima nakon završetka putovanja u Pakistan, Afganistan, Indiju i Nepal.

Wang je rekao kako je u južnu Aziju otputovao u vrijeme kada se učinak prelijevanja ukrajinske krize neprestano širi, a svjetski mir i razvoj se suočavaju s novim izazovima.

Visoki kineski diplomat je rekao da Kina duboko osjeća snažnu želju zemalja južne Azije za održavanjem teško stečenog mira i spokoja u regiji i ubrzanjem gospodarskog oporavaka nakon pandemije, kao i njihovu nadu da će povećati stratešku komunikaciju i produbiti obostrano korisnu suradnju s Kinom. .

Posjet je učvrstio tradicionalno prijateljstvo Kine i zemalja južne Azije, poboljšao međusobno razumijevanje, produbio strateško međusobno povjerenje, razjasnio ključne pravce i područja suradnje te postigao širok konsenzus o solidarnosti, koordinaciji i zajedničkom razvoju u novim okolnostima, dodao je.

Tijekom putovanja je Wang prisustvovao na sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske suradnje, što je prvi put da je kineski ministar vanjskih poslova pozvan na takav sastanak, tijekom kojeg su Kina i islamske zemlje postigle važan konsenzus o širokom rasponu pitanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.