U Tenji pokopano 11 civilnih žrtava iz masovne grobnice kod Bobote

Na katoličkom groblju u Tenji u petak je pokopano 11 hrvatskih civilnih žrtava iz tog mjesta, ubijenih u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata, a ekshumiranih u studenom 2021. iz masovne grobnice na divljem deponiju otpada kod Bobote, blizu Vukovara.

Na lokalitetu “Bobotsko mrcinište” u studenom prošle godine otkrivena je masovna grobnica, iz koje su ekshumirani posmrtni ostatci 12 ljudi, od kojih je utvrđen identitet za 11 osoba, čije su obitelji prihvatile nalaze identifikacije.

Svih 12 osoba su civili, mještani Tenje pokraj Osijeka, a nestali su u srpnju 1991. Na završnoj identifikaciji u ožujku ove godine u Osijeku, utvrđeno je da je najmlađa žrtva imala nepunih 19, a najstarija 70 godina. Među pronađenim civilnim žrtvama bilo je pet žena, jedan bračni par i dva brata.

Zajednički sprovodni obred i misu zadušnicu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a nakon zajedničkog ispraćaja održani su istodobni pojedinačni pokopi.

Nadbiskup Hranić kazao je kako je to bolan trenutak jer se ponovno otvaraju rane pretrpljenoga zla i nasilja, ali da današnji dan, koliko god bolan, donosi mir za obitelji 11 žrtava jer znaju kamo će otići zapaliti svijeću. 

Pozvao je da naša srca obuzme mir jer, rekao je, ‘nije velik onaj tko čini nasilje, nego onaj tko zna to pretrpjeti i ne vratiti jednakom mjerom’.

– Praštanjem se prekida spirala zla i nasilja i otvara se mogućnost za suživot, suradnju i zajedničku budućnost, a s kršćanskom željom da gradimo zajedničku budućnost opraštamo se od naših žrtava i molimo da se otkrije sudbina svih nestalih osoba, naglasio je nadbiskup Hranić.

Zamolio je sve, pa i pravoslavne vjernike, da pomognu u pronalaženju svih nestalih osoba kako bi se na dostojan način pokopale jer “to nije političko nego humanitarno pitanje”.

Nekić: Potragu otežava izostanak suradnje onih koji znaju podatke o grobnicama

Izrazivši sućut obiteljima žrtava u ime Vlade RH, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić rekao je da se pronalaskom masovne grobnice u Boboti probudila nada mnogima koji još tragaju za članovima svojih obitelji, da će se saznati istina o njihovoj sudbini.

Podsjetio je da su u proteklih šest godina pronađene dvije masovne i više pojedinačnih grobnica, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 157 osoba.

Upozorio je da potragu otežava nedostatak informacija i izostanak suradnje onih koji znaju podatke o grobnicama.

– Pozivam sve koji imaju bilo kakva saznanja, da ih podijele s nadležnim institucijama. Neka ih u tome potaknu ovi lijesovi s posmrtnim ostatcima, za kojima su njihove obitelji tragale 30 godina, poručio je Nekić.

Dodao je kako Hrvatska još traži 1840 osoba nestalih u Domovinskom ratu, od kojih je za 397 poznato da su smrtno stradale.

Anušić: Hrvatski civili iz Tenje ubijeni okrutno 

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da su civili iz Tenje 1991. ubijeni okrutno i bez ikakve krivnje, samo zato što su bili Hrvati. Naglasio je da ovaj dan sve treba obavezati na još snažniju potragu za nestalima u Domovinskom ratu.

Počiniteljima zločina, onima koji znaju kakva je sudbina nestalih osoba te hrvatskoj i srpskoj javnosti poručio je da “mira i pomirenja neće nikada biti dok se i posljednja žrtva Domovinskog rata ne pronađe i dok se ne procesuira svaki zločin prema hrvatskom narodu”.

Od toga se ne smije odustati i svaka politika koja će Hrvatsku voditi u budućnosti, mora to imati na pameti. Zločinci se moraju procesuirati, a nestali se moraju pronaći, poručio je Anušić.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je kako je ovo tužan dan za obitelji koje tragaju za svojim nestalima više od 30 godina, ali sada ipak imaju mjesto gdje im mogu zapaliti svijeću i pomoliti se.

Zajednički ispraćaj organiziran je prema željama obitelji stradalnika, suorganizatori su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Osječko-baranjska županija i grad Osijek.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.