Kina pozvala na istinski multilateralizam u rješavanju pitanja neširenja oružja za masovno uništenje

Kina je u utorak pozvala na istinski multilateralizam u rješavanju pitanja neširenja oružja za masovno uništenje.

“Neproliferacija je globalni izazov. Za rješavanje tog pitanja nužni su multilateralna suradnja i vodstvo UN-a”, rekao je stalni kineski predstavnik Kine pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun na otvorenim konzultacijama o sveobuhvatnoj reviziji statusa provedbe Rezolucije Vijeća sigurnosti 1540, prve takve rezolucije koja obvezuje sve države članice UN-a na poduzimanje i provedbu učinkovitih mjera protiv širenja oružja za masovno uništenje, sredstava za njihovo lansiranje i povezanih materijala.

“Sve bi zemlje trebale podržavati zajednički, sveobuhvatan, suradnički i održiv koncept sigurnosti, uzajamno pridavati važnost legitimnim sigurnosnim zabrinutostima, eliminirati pokretače širenja i ostati predani univerzalnoj i zajedničkoj sigurnosti”, rekao je veleposlanik.

Zhang je istaknuo kako je važno pridržavati se svrhe i načela Povelje UN-a, ojačati mehanizam kolektivne sigurnosti s UN-om u središtu, braniti autoritet Vijeća sigurnosti i ostati predan rješavanju gorućih pitanja u neširenju na mirne načine poput dijaloga i konzultacija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.