SAD, ROK i Japan obećavaju da će pojačati odvraćanje usred napetosti na Korejskom poluotoku

Najviši nuklearni izaslanici Sjedinjenih Država, Republike Koreje (ROK) i Japana u petak su obećali jačanje koordinacije i odvraćanja usred eskaliranih napetosti na Korejskom poluotoku.

“Pripremamo se za sve nepredviđene situacije u bliskoj koordinaciji s našim saveznicima iz Japana i Republike Koreje”, rekao je Sung Kim, američki posebni predstavnik za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DPRK), na početku trilateralnog sastanka sa svojim kolegama iz Republike Koreje i Japana u Seulu, izvijestila je novinska agencija Yonhap.

“Spremni smo izvršiti i kratkoročne i dugoročne prilagodbe našeg vojnog stajališta kako je to prikladno i kao odgovor na bilo kakvu provokaciju DNRK-a i prema potrebi za jačanje obrane i odvraćanja kako bismo zaštitili naše saveznike u regiji”, dodao je.

Kim Gunn, izaslanik Republike Koreje, upozorio je da će se Pjongjang suočiti sa “smanjenom sigurnošću” i “dugotrajnom izolacijom” ako nastavi razvijati nuklearno oružje.

“Neumorna potraga Sjeverne Koreje (DNRK) za nuklearnim oružjem samo će na kraju ojačati naše odvraćanje. To će u konačnici biti u suprotnosti s vlastitim interesom Pyongyanga”, rekao je.

Japanski izaslanik Takehiro Funakoshi naglasio je važnost koordiniranog pristupa i pozvao na unaprjeđenje trilateralne sigurnosne suradnje pod upravom predsjednika RK Yoon Suk-yeola.

Trojica diplomata također su ponovila predanost istraživanju načina za nastavak dijaloga s Pjongjangom kako bi se postigao konačni cilj potpune denuklearizacije poluotoka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.