“Kineskim programom” se unaprjeđuje sprovođenje Inicijative za globalnom razvoju

Sedamnaestog lipnja se kineski predsjednik Xi Jinping preko video veze obratio na plenumu 25. Međunarodnog gospodarskog foruma u St. Peterburgu, istaknuvši da treba “unaprijediti sprovođenje Inicijative za globalni razvoj i zajedno stvoriti zajednički mir, prosperitet i lijepu budućnost”. Tom prilikom je podnio i 4 akcijska prijedloga za stvaranje povoljnog okoliša za razvoj, ojačanje razvoja partnerstva, unapređenje gospodarske globalizacije i inzistiranje na razvoju kojeg pokreće inovacija, čime je označio smjer i ponudio konkretan “kineski program” da se u međunarodnoj zajednici realizira pravedniji, održiviji i sigurniji razvoj, koji predstavlja “ponovnu mobilizaciju” Kine za produbljivanje suradnje oko globalnog razvoja.

“Inicijativu za globalni razvoj” je Xi podnio u rujnu 2021. na općoj raspravi 76. Skupštine UN-a, čija je suština bila inzistiranje na razvoju kao prioritetu, stavljanje naroda u središte rada, i to na inkluzivni način koji koristi svim stranama, pokretanje inovacija kojima će se realizirati harmonijski suživot čovječanstva i prirode, te orijentiranje na akciju koja će oblikovati Zajednicu za globalni razvoj koja dijeli sudbinu čovječanstva. Ta inicijativa je prikladna s potrebama raznih zemalja za ubrzavanje oporavka poslije pandemije, i zato je osvojila reakciju i podršku UN-a i više od stotine zemalja, te je nazvana “akceleratorom” u realizaciji Agende za održiv razvoj 2030. UN-a.

Foto: VCG

Foto: VCG

U ovom trenutku, pandemija COVID-19 nastavlja uznemirivati svijet, a izbijanje rusko-ukrajinskog sukoba je intenziviralo nestabilnost međunarodne situacije. Krajnjim sankcijama SAD-a i zapadnog svijeta nad Rusijom, učinjen je ogroman udarac na globalne industrijske i opskrbne lance, kao i na financije i sigurnost hrane. Prema predviđanjima u izvješću objavljenom u svibnju od strane međunarodne dobrotvorne organizacije Oxfam, ove će godine u svijetu čak 263 milijuna stanovnika doći do “ekstremnog siromaštva”. Agenda UN-a za održiv razvoj 2030. je ispred nezapamćenog izazova.

U takvim okolnostima, Xi je u obraćanju apelirao na “praktično sprovođenje Inicijative za globalni razvoj” i podnio konkretne prijedloge, čime je odgovorio na hitno očekivanje za realizaciju zajedničkog razvoja. Taj potez će bolje odigrati ulogu Inicijative kao “akceleratora”, nudeći pokretač oporavka svijetu, posebno zemljama u razvoju poslije pandemije.

Pravi je razvoj tek kada se razvijaju sve zemlje. Godinama je Kina tehnologijom hibridne riže hranila desetine milijuna stanovnika svijeta, dok je Inicijativom “Pojasa i puta” donijela razvojne mogućnosti zemljama u regiji … Jer Kina duboko razumije da “u burnim olujama globalne krize, razne zemlje nisu u 190 čamaca, nego na jednom brodu gdje dijele sudbinu”. Danas, ispred pandemijskih valova i drugih izazova, osnovno i dugoročno pozitivno stanje kineskog gospodarstva s velikom otpornošću i potencijalom nije promijenjeno.

Foto: VCG

Foto: VCG

“Kina će nastaviti visokokvalitetni razvoj, ali i odlučno proširiti otvaranje prema svijetu na visokoj razini te visokokvalitetnu gradnju ‘Pojas i puta’” — na Međunarodnom gospodarskom forumu u St. Peterburgu je glas iz Kine svjedočio da je Kina, ako govorimo o praktičnom sprovođenju Inicijative za globalni razvoj, ne samo inicirala cijelu stvar, nego i poduzima praktične poteze. Može se predvidjeti da će, uz produbljivanje te Inicijative, razvojni rezultati bolje i ravnopravnije donositi korist raznim zemljama svijeta, ali i prikazati kinesku odgovornost “nastojanja da nijedna zemlja se ne zaostaje”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.