Ministri vanjskih poslova Kine i Irana održali telefonski razgovor o vezama

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi u četvrtak je telefonski razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova Hoseinom Amirom Abdolahianom na zahtjev potonjeg.

Amir Abdolahian poželio je potpuni uspjeh 14. Samita BRICS-a, kao i Dijaloga na visokoj razini o globalnom razvoju te izrazio uvjerenje da će Kina, kao rotirajuća predsjedateljica, stvoriti nove mogućnosti za multilateralnu suradnju u okviru BRICS-a.

Wang je rekao kako Kina visoko cijeni odnose s Iranom te je spremna na suradnju, kako se, u duhu sveobuhvatnog strateškog partnerstva, nastavili čvrsto međusobno podržavati u pitanjima koja se tiču državnih temeljnih interesa i velikih briga, rekao je.

Amir Abdolahian izvijestio je Wanga o najnovijem napretku pregovora o nastavku provedbe Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (ZSPD-a), rekavši kako je nasilničko ponašanje Sjedinjenih Američkih Država glavna prepreka trenutnim pregovorima.

Wang je rekao da Kina ne odobrava nikakve nekonstruktivne mjere koje dovode do kontinuirane eskalacije situacije te da bi sve strane trebale nastaviti podržavati ispravnu logiku dobrog i lošeg te neumorno raditi na postizanju sporazuma diplomatskim naporima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.