Dan osječkih branitelja 2022.

Obilježavanje Dana osječkih branitelja organizirao je Grad Osijek u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Osječko-baranjskom županijom, Koordinacijom braniteljskih i stradalničkih udruga Domovinskog rata Osječko-baranjske županije kao i mnogobrojnim braniteljskim udrugama.

Ujutro u 8.30 sati Vukovarskom ulicom od Spomenika „Crvenom fići“ krenuo je tradicionalni svečani mimohod u kojem su sudjelovale braniteljske udruge te predstavnici Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca, izviđača, civilne zaštite, Crvenog križa Osijek, navijačke skupine Kohorta te brojne gradske udruge i organizacije i naravno naši sugrađani, Osječanke i Osječani. Kolona se kretala jednim kolničkim trakom do Trga slobode odnosno Spomenika poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima gdje im je odana počast polaganjem vijenaca i molitvom.

Program je nastavljen u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje je povodom 30. obljetnice najveće razmjene zatočenika srpskih koncentracijskih logora prikazan dokumentarni film „Šapat vjetra zidove slama“ u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije.

U večernjim satima u Kapucinskoj crkvi bit će održan misa za poginule, umrle, i nestale hrvatske branitelje, a sutra 29. lipnja, na Promenadi kod Zdenca nastupit će Hrvatsko pjevačko društvo Lipa od 20.00 sati, nakon čega će članovi Kohorte upriličiti bakljadu sa 31 bakljom u spomen na 31. obljetnicu od dana kada je osnovana 106. brigada ZNG-a RH što je ujedno bio službeni početak organizirane obrane Osijeka.

Ukupno je kroz 106. brigadu prošlo više od 12 tisuća hrvatskih branitelja, a poginulo ih je 197.

S pijetetom se prisjećamo poginulih osječkih branitelja i civila u Domovinskom ratu i ne smijemo nikada zaboraviti imena 1327 branitelja i 403 civila koji su svoje živote položili braneći svoj dom – svoj Osijek i Hrvatsku.

Foto: Petar Mlinarević

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.