Kina pozvala SAD da isprave svoju percepciju Kine

Kina je uvijek bila graditeljica svjetskog mira, prinosnica globalnom razvoju i zaštitnica međunarodnog poretka, rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na redovnoj tiskovnoj konferenciji.

Prošlog tjedna na javnom forumu NATO-a, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kako je odnos s Kinom “najsloženiji i najposljedičniji” odnos i da kako sve zemlje u NATO-u “pokušavaju osigurati zajedničko poštivanje pravila- utemeljenog međunarodnog poretka – gdje god da se pojavi izazov. Ako ga Kina izazove na ovaj ili onaj način, suprotstaviti ćemo se tome.”

Kao odgovor, Zhao je rekao kako su Blinkenove primjedbe “zanemarile činjenice” te su “pune hladnoratovskog mentaliteta i ideološke pristranosti”.

Napominjući kako Kina nikada nije izvršila invaziju na bilo koju zemlju niti je sudjelovala u posredničkim ratovima ili formirala vojne blokove, Zhao je rekao da Kina živi u harmoniji i teži suradnji s drugim zemljama u izgradnji zajednice sa koja dijeli budućnost za čovječanstvo.

Pozivamo SAD da isprave svoju percepciju Kine i odustanu od planova za destabilizaciju azijsko-pacifičke regije te slijede put međusobnog poštovanja, mirnog suživota i uzajamno korisne suradnje, rekao je Zhao.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.