Dalj obilježava 31. godišnjicu stradavanja 39 hrvatskih branitelja

Hrvatska se u Dalju prisjeća tragične pogibije hrvatskih branitelja prije 31. godinu.

Program je počeo u Aljmašu spuštanjem vijenca s broda u Dunav, u spomen na prognane stanovnike Aljmaša, Dalja i Erduta, koji su na današnji dan 1991. godine šlepovima prevezeni vodenim putem iz Aljmaša u Osijek.

Zapaljene su svijeće pred spomenikom aljmaškim žrtvama Domovinskog rata.

Toga 1. kolovoza 1991. jedinice 51. motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane napale su šire područje Dalja i Erduta te započele prodor u Dalj.

Policajci Policijske postaje Dalj, s pripadnicima ZNG i Civilne zaštite te lokalnim stanovništvom, pokušali su obraniti mjesto odbivši ultimatum za bezuvjetnu predaju.

Iako izloženi stalnom granatiranju, hrabro su držali svoje položaje. Brojniji i tehnički nadmoćniji neprijatelj tenkovima je i svim raspoloživim snagama krenuo prema policijskoj postaji, no hrvatski policajci, pripadnici ZNG i Civilne zaštite te mještani Dalja pružali su snažan otpor.

Žestoka i neravnopravna borba trajala je do trenutka kada je tenkovskim projektilom, iz smjera pravoslavne crkve, pogođena policijska postaja koja je pritom potpuno uništena. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od projektila nemilosrdno su ubijeni.

Službeni program obilježavanja 31. obljetnice stradavanja u Dalju počeo je spuštanjem vijenaca iz plovila u Dunav u spomen na prognano stanovništvo Aljmaša, Dalja i Erduta, koje je 1. kolovoza 1991. teglenicama prevezeno vodenim putem iz Aljmaša u Osijek.

Svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij, monsinjor Jure Bogdan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.