Zemlje s najvećim nuklearnim arsenalom trebale bi prve smanjiti broj bojevih glava

Zemlje s najvećim nuklearnim arsenalima trebale bi dodatno provesti značajno i suštinsko smanjenje svojih nuklearnih arsenala na provjerljiv, nepovratan i pravno obvezujući način, rekao je kineski dužnosnik za razoružanje u utorak.

U praksi nuklearnog razoružanja treba slijediti načela “održavanja globalne strateške stabilnosti” i “nesmanjene sigurnosti za sve” , rekao je Fu Cong na 10. Revizijskoj konferenciji stranaka Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Kada zemlje s najvećim nuklearnim arsenalima budu prednjačile u smanjenju, stvorit će uvjete za pridruživanje drugih država s nuklearnim oružjem procesu nuklearnog razoružanja, rekao je.

Države koje posjeduju nuklearno oružje također trebaju raditi zajedno kako bi smanjile nuklearne rizike, rekao je Fu, voditelj kineskog izaslanstva i glavni direktor Odjela za kontrolu naoružanja kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kina je čvrsto predana putu miroljubivog razvoja i nuklearnoj strategiji samoobrane te se obvezuje da neće biti prva koja će upotrijebiti nuklearno oružje u bilo koje vrijeme i ni pod kojim okolnostima, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.