Prof. dr. sc. Luka Brkić: Amerika ne smije zaboraviti da je gospodarski ovisna o Kini

Brojne reakcije oko nedavnog posjeta Nancy Pelosi predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu i dalje se ne stišavaju. Osim narušene sigurnosne situacije, napeti odnosi između Narodne Republike Kine i Sjedinjenih Američkih Država itekako se mogu negativno odraziti i na produbljenje ekonomske krize između ove dvije zemlje ali i u cijelom svijetu. Stoga smo za China Media Group za komentar zamolili prof. dr. sc. Luku Brkića, stručnjaka za međunarodne ekonomske odnose i redovitog profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

„Bilo kakva provokacija prema jednoj od najvećih sila svijeta poput Narodne Republike Kine mora rezultirati nizom napetosti i loših situacija posebice na gospodarskom planu. Posljednji događaji, odnosno posjet Nancy Pelosi, šefice američkog Kongresa Tajvanu nije nikako dobar potez američke administracije kada je u pitanju ionako teška gospodarska situacija u svijetu. Ovakav po meni nerazuman čin nikako ne može biti dobar i može prouzročiti vrlo opasnu situaciju za globalnu ekonomiju. Po mojem mišljenju, ovdje se zapravo radi o pokušaju preraspodjele moći u svijetu za novi ekonomski poredak. NR Kina je trenutno najvažniji akter u svjetskom gospodarskom prostoru i sve treba gledati u tom kontekstu, jer do jučer Sjedinjene Američke Države koje su bile vodeća ekonomska sila ne mogu se time pomiriti. Ulozi su veliki i situacija je napetija nego što to izgleda na prvi pogled. Kina je u međuvremenu ojačala u svakom pogledu, tehnološkom, ekonomskom, političkom, vojnom… i time je postala najvažniji faktor u međunarodnom odnosima, nego što je to bila prije desetak godina”, ističe prof. dr. sc. Luka Brkić.

Foto: VCG

Foto: VCG

Posljednjih godina, Kina je prilično ojačala na gospodarskom planu, tako da je postala vodeća ekonomska sila. Upravo ta činjenica je trn u oku Sjedinjenih Američkih Država koje na sve moguće načine pokušavaju držati korak s azijskim gospodarskim divom.

„Kina je prije svega najveća tvornica svijeta, odnosno najveći dio industrije nalazi se u toj zemlji. Primjerice, čak 60 posto svjetske farmaceutske industrije nalazi se u Kini, što je u ovo vrijeme pandemije itekako važan faktor. Zahvaljujući tome, Kina može koristiti i tu vrstu ‘oružja’, ali ja osobno ne vjerujem u to jer bi to utjecalo na slabljenje vlastite moći. Kina ima na raspolaganju puno drugih instrumenata kojima može kreirati odnose s drugim zemljama. Svoju moć Kina pokazuje i okretanju vlastitom tržištu, a ne samo izvozu, koje je ogromno i razvijeno u odnosu na ono što je bilo prije 20-30 godina. Osim toga, postali su značajan investitor u cijelom svijetu preko inicijative „Pojas i puta”. Ono što se nikako ne smije zaboraviti je činjenica da su Sjedinjene Američke Države u gospodarskom smislu dobrim dijelom ovisne o Kini, jer prekidanjem vanjskotrgovinskih odnosa između ove dvije zemlje negativne posljedice najviše bi osjetila Amerika. Mislim da su Amerikanci toga svjesni, a zaoštravanjem odnosa između ove dvije zemlje dovele bi do velike ekonomske krize u SAD-u. To je jako oružje koje Kina ima u svojim rukama. Nadam se da su toga svjesni kreatori politike u Pekingu i Washingtonu, samo je sada pitanje interesa pojedinaca u vanjskotrgovinskoj politici obje zemlje”, zaključio je prof. dr. sc. Luka Brkić. (Ivica Korman)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.