Veleposlanik Qin Gang odbacuje optužbe SAD-a o vojnim vježbama oko Tajvana

Kineski veleposlanik u SAD-u Qin Gang odbacio je optužbe iz SAD-a u vezi s protumjerama kineske vojske protiv nedavnog posjeta Tajvanu koje je izvršila predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, nakon što ju je pozvalo Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

“Unatoč ponovljenim i ozbiljnim upozorenjima Kine unaprijed, SAD je poslao predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi u posjet Tajvanu. To je ozbiljno potkopalo mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu i kinesko-američke odnose”, stoji u priopćenju koje je objavilo kinesko veleposlanstvo u SAD-u, ističući kako Washington treba snositi odgovornost za sadašnju situaciju.

Prilikom sastanka s dužnosnicima Bijele kuće, veleposlanik Qin je naglasio da su protumjere koje je poduzela Kineska narodnooslobodilačka vojska “nužne i legitimne” za odvraćanje separatističkih snaga “tajvanske neovisnosti” i zaštitu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Pozvao je SAD da ispoštuje svoju obvezu poštivanja načela jedne Kine i nepodržavanja “neovisnosti Tajvana”, te da odmah djeluje kako bi ispravio svoje pogreške i eliminirao ozbiljan učinak posjeta Pelosi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.