Na kineskoj svemirskoj postaji više od 90% reciklirane pitke vode

Kineska svemirska postaja s posadom Shenzhoua-14 u orbiti sada ima kapacitet proizvesti više od 90% pitke vode recikliranjem, a manje od 10% se dostavlja sa Zemlje, objavila je Kineska svemirska agencija za operacije s ljudskom posadom.

Radi stvaranja nastanjivog životnog okoliša poput Zemljinog u svemiru, sustav kontrole okoliša i održavanja života, između ostalog, regulira tlak zraka, sadržaj kisika, brzinu vjetra te temperaturu i vlažnost unutar svemirske letjelice, priopćila je agencija.

Također prikuplja znoj i urin astronauta i pročišćava ih u vodu za piće, a proizvodi kisik elektrolizom reciklirane vode, rekli su iz agencije.

Novi podsustav može pomoći u recikliranju dodatnog kilograma vode dnevno, podižući udio pitke vode proizvedene recikliranjem s 80% na više od 90%.

Kao nužna ključna tehnologija za kineske misije s posadom, sustav kontrole okoliša i održavanja života osigurava sigurnost astronauta u orbiti i pomaže u izgradnji svemirske postaje pogodne za život, priopćila je agencija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.