Kina tijekom zasjedanja UN-a pozvala SAD da prekinu policijsko nasilje nad crnim Amerikancima

Visoki kineski diplomat u ponedjeljak je pozvao SAD da poduzmu konkretne mjere za rješavanje sustavnog rasizma, rasne diskriminacije i policijskog nasilja u zemlji.

U Sjedinjenim Američkim Državama deseci milijuna Afroamerikanaca i dalje pate od diskriminacije i nepravde svih vrsta, a pravda i jednakost za njih su samo prazni zakoni, rekao je Jiang Duan, poslanik u kineskoj misiji pri UN-u u Ženevi, tijekom 51. redovite sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a u Beču.

Napominjući kako se Afroamerikanci u SAD-u suočavaju s nepoštenim provođenjem zakona, Jiang je rekao da je, na temelju statistike, dvostruko veća vjerojatnost da će ih policija ustrijeliti nego bijelce, 2,9 puta veća vjerojatnost da će umrijeti zbog policijske brutalnosti i gotovo šest puta vjerojatnije da će biti zatvoreni.

Rekao je da su kolonijalizam i trgovina robljem temeljni uzroci rasizma i rasne diskriminacije te da, iako je ovo mračno poglavlje ljudske povijesti preokrenuto, ideje o “bijeloj nadmoći” koje su ga poduprle još su prisutne.

Kina je spremna surađivati sa svim stranama u borbi protiv svih oblika rasne diskriminacije, osiguravajući da svi ljudi mogu živjeti dostojanstveno i izgraditi uključivo, jednako i slobodno društvo, rekao je Jiang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.