“Za život u zajednici” još godinu dana

Osječki Crveni križ već godinu dana provodi projekt “Za život u zajednici”, vrijedan 1,6 mil. kuna, kojim se osigurava pomoć u kući i dostava toplih obroka starijim osobama na području četiri okolne općine. Projekt je u cijelosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Projekt “Život u zajednici” provodit će se do listopada 2023., a obuhvaća 50 korisnika na području općina Antunovac, Čepin, Ernestinovo i Vladislavci, kojima je do sada osigurano više od osam tisuća obroka, istaknuto je na prvoj konferenciji projekta Crvenog križa Osijek.

Ravnateljica osječkog Crvenog križa Martina Hećimović kazala je kako je projekt namijenjen osobama starijim od 65 godina, težeg zdravstvenog stanja i u socijalnoj potrebi, a kojima dostava toplih obroka omogućava da i dalje mogu živjeti u svojm kućanstvu.

– Tijekom provedbe projekta ojačali smo naše kapacitete kupnjom jednog vozila za dostavu obroka te opremili našu pučku kuhinju kvalitetnijim uređajima, kako bi svakoga dana mogli pripremiti više od 260 obroka, dodala je Hećimović.

Istiaknula je kako je projektom predviđena provedba volonterskih aktivnosti s osobama starijima od 65 godina na području ovih općina, koje se planira osposobiti za osnove pružanja prve pomoći u kućanstvu i za neke zdravstveno-preventivne aktivnosti, kako bi unutar svoje zajednice mogli obilaziti osobe kojima treba takva vrsta pomoći.

– Već sada tražimo načine za održivost ovoga projekta i pratimo natječaje. Pred nama je novo EU financijsko razdoblje, pa vjerujemo da će biti prilika za nastavak projekta i moguće uključivanje većeg broja korisnika, kojima je ova usluga nužna, rekla je Hećimović.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Ivana Stanić ocijenila je da su ovakvi projekti značajni za potrebe osoba treće životne dobi, kako se ti ljudi ne bi osjećali marginalizirani, već da imaju osjećaj pripadnosti i uključenosti u zajednicu.

– Ispitujemo sve korisničke skupine kako bi dospjeli do svih skupina, kojima je potrebna određena pomoć. Pokazalo se da u Županiji djeluje veliki broj udruga, i nastojat ćemo ih što više motivirati da se licenciraju za pružanje socijalnih usluga, kako ne bi ostale samo na razini provedbe projekata, nego da dođu na višu razinu, kako bi se obuhvatio što veći broj stanovnika, rekla je Stanić.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.