Velika većina “ostalih kršćana” izjasnila se da pripada Katoličkoj crkvi

Državni zavod za statistiku na konferenciji za novinare objasnio je konačne rezultate Popisa 2021. o etno-kulturalnim obilježjima stanovništva Hrvatske, pri čemu je istaknuto da se, unatoč tomu što je u odnosu na prošli popis sada znatno manji broj osoba koje su se izjasnile katolicima, velika većina “ostalih kršćana” izjasnila da pripada Katoličkoj crkvi.

Glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković rekla je da se radi o dodatnom razjašnjenju podataka pojedinih obilježja prvog dijela konačnih rezultata Popisa stanovništva koji su objavljeni 12. rujna, s obzirom na, kako je rekla, izniman medijski interes i moguće nejasnoće u tumačenju objavljenih podataka.

Podsjetimo, osim podatka da Hrvatska ima manje od 3,9 milijuna stanovnika – 413 tisuća manje nego prije deset godina – u javnosti je odjeknuo i podatak o znatnom padu broja katolika – manje od 79 posto u odnosu na 86 posto prije deset godina.

Međutim, kako je navedeno i danas na konferenciji za novinare, velika većina osoba koja je u kategoriji ostalih kršćana izjasnila se da pripada upravo Katoličkoj crkvi.

157.388 osoba među ostalim kršćanima pripada Katoličkoj crkvi

Brković je navela da je prema vjerskoj pripadnosti u RH katolika 78,97 posto, pravoslavaca 3,32 posto, muslimana 1,32 posto, osoba koje nisu vjernici 4,71 posto, te da se 1,72 posto osoba nije se željelo izjasniti.

– Ono što je izazvalo najviše reakcija je broj ostalih kršćana od 186.960 osoba i broj osoba koje su ušle u kategoriju ostale religije, pokreti i svjetonazori, njih 37.066, rekla je Brković.

Navedeno je da se od tih 186.960 ostalih kršćana, ili 4,82 posto, 180.368 osoba izjasnilo kršćanima, a od njih se pak 157.388 osoba na pripadnost o vjerskoj zajednici izjasnilo da pripada Katoličkoj crkvi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.