Sabor se prisjeća 8. listopada 1991.

Hrvatski sabor u subotu obilježava svoj dan, u spomen na 8. listopada 1991. kada je donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna država.

Povijesnu odluku Sabor je donio dan nakon što je istekao tromjesečni moratorij na odluku o samostalnosti Hrvatske od 25. lipnja i nakon što su dan prije zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore, tadašnje sjedište Vlade i prvog predsjednika Franje Tuđmana.

Zbog sigurnosti zastupnici su povijesnu odluku jednoglasno donijeli u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Bili su to teški dani za Hrvatsku suočenu sa srpskom i agresijom JNA.

– Prolazila je tada naša domovina teške ratne strahote i razaranja koja su znatno otežala naše početne pozicije u odnosu na ostale postkomunističke zemlje, podsjetio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković te istaknuo zaslužne zbog kojih živimo u demokratskoj i suverenoj državi.

– Zahvaljujući viziji i odvažnosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, nesebičnom davanju svakog hrvatskog branitelja te doprinosu brojnih znanih i neznanih hrvatskih ljudi danas živimo u demokratskoj i suverenoj Hrvatskoj, rekao je Jandroković, koji će u subotu biti domaćin građanima koji odluče posjetiti Sabor.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora

Nakon što ga je posljednje dvije godine omela pandemija, Sabor u subotu organizira Dan otvorenih vrata, a građani će, bez najave, u saborsku zgradu moći ući od 10 do 17 sati i uz stručno vodstvo razgledati dvorane i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje.

– Srdačno ih pozivam da nam se pridruže na ovoj strani Trga svetog Marka, rekao je Jandroković, koji je i zastupnike pozvao da se susretnu s građanima.

Građani će u zgradu Sabora moći ući na glavni ulaz, s Trga sv. Marka broj 6, uz uobičajen sigurnosni pregled, u skupinama od četrdeset posjetitelja. Program razgledavanja traje oko 30 minuta.

Za posjetitelje iz inozemstva organiziran je program obilaska na engleskom jeziku u 10:30 i 15 sati. Osobama koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima osiguran je pristup bez čekanja u redu.

Dan otvorenih vrata manifestacija je koja se u Saboru održava od 2013. i uvijek se okupi velik broj zainteresiranih građana iz zemlje i inozemstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.