Osijek među hrvatskim liderima po gospodarenju otpadom

Osijek je u vrhu održivog gospodarenja otpadom među hrvatskim gradovima, a njegov primjer pokazuje da za uspostavu modernog i efikasnog sustava treba vremena, a i novaca.

Osijek je prvi među većim hrvatskim gradovima s postotkom odvojenog prikupljanja otpada većim od 50 posto, u čemu veliku ulogu ima infrastruktura u kojoj su kompostana, četiri reciklažna dvorišta, reciklažno dvorište za građevinski otpad i mogućnost odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu.

Osijek jedini ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta

Kako ističu u Gradskoj upravi, postotak odvojenog prikupljanja otpada prošle godine je iznosio 51,9 posto, što je 20 posto više od Zagreba, 38 posto više od Rijeke i 35,2 posto više od Splita.

Zbog toga jedino Osijek od većih gradova nije morao platiti poticajnu naknadu, svojevrsnu kaznu za one koji nisu prešli 50 posto odvojenog prikupljanja otpada.

Sa četiri reciklažna dvorišta Osijek jedini od većih gradova ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, a tamo se prikuplja čak 51 vrsta otpada.

Osječani također mogu odvajati otpad na kućnom pragu. Zgrade s kolektivnim stanovanjem odvojeno prikupljaju šest vrsta otpada – papir, plastika, staklo, metal, biootpad i miješani komunalni otpad.

U zgradama sa 100 i više stanova proveden je projekt ”Reciklirajte u papučama”, gdje je stanarima na svakom katu zgrade omogućeno odlaganje papira i plastike, dok je u zajedničkim prostorijama uspostavljeno mini reciklažno dvorište za metal, staklo, tekstil, baterije, lijekove i biootpad.

Ove godine kućanstvima je podijeljeno 31.600 žutih i smeđih spremnika za plastiku i biootpad. Radi se o ulaganju vrijednom osam milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 85 posto iz EU fondova, a ostatak gradski proračun.

Zbog potrebe za dodatnim spremnicima grad se prijavio na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša, kojim je osigurano još 1770 novih spremnika, vrijednih oko 650.000 kuna.

U planu je izgradnja sortirnice otpada, objekta za obradu glomaznog otpada te dogradnja sustava za kompostiranje otpadnog mulja iz pročistača otpadnih voda.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.