Kinesko Ministarstvo trgovine kritiziralo američku kontrolu izvoza čipova

Kinesko Ministarstvo trgovine u ponedjeljak je osudilo potez SAD-a kojim su proširene mjere kontrole izvoza u proizvodnji poluvodiča i naprednog računalstva u Kinu, priopćivši kako su dvije zemlje mogle surađivati na rješavanju problema.

Američka vlada objavila je u petak sveobuhvatan skup kontrole izvoza u Kinu, dodajući 31 kineski subjekt na takozvani “Neprovjereni popis”, tvrdeći kako ih ne može kontrolirati.

Zajedničkim naporima Kine i SAD-a, devet kineskih subjekata uklonjeno je s popisa, pokazujući kako je moguće pronaći rješenje za tvrtke iz obje zemlje kada se obje države pridržavaju načela iskrene suradnje i uzajamne koristi, rekao je glasnogovornik Ministarstva trgovine.

Kina se čvrsto protivi proširenju popisa i novim mjerama kontrole izvoza, rekao je glasnogovornik, nazvavši to tipičnim činom tehnološkog zlostavljanja koji krši duh suradnje između dviju zemalja i ozbiljno ometa bilateralne poslovne transakcije.

Glasnogovornik je dodao kako potez SAD-a ozbiljno potkopava tržišna pravila i ozbiljno prijeti stabilnosti globalnih industrijskih i opskrbnih lanaca.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.