Iločani se prisjetili dana progonstva 1991.

Kolonom sjećanja te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika Svjetlost dolazi, u Iloku je obilježena 30. obljetnica progonstva Iločana i stanovnika okolnih mjesta koji su 17. listopada 1991., pod prijetnjom JNA, bili prisiljeni napustiti domove.

U koloni koja je 17. listopada 1991. napustila Ilok bilo je oko 10 tisuća Hrvata s iločkog područja, od kojih je bilo oko četiri tisuće Iločana, a ostali su bili mještani Tovarnika, Lovasa, Sotina, Bapske, Mohova, Opatovca i Šarengrada. Svi oni napustili su Ilok te preko mosta s Bačkom Palankom ušli u Srbiju odakle su u Hrvatsku ponovno ušli kod Lipovca te završili u progonstvu diljem Hrvatske.

Kolona sjećanja je bila formirana od osobnih automobila u znak sjećanja na kolonu automobila, traktora, prikolica, kamiona i ostalih vozila kojima su Iločani i stanovnici Bapske, Šarengrada, Opatovca, Mohova u drugih napuštali svoje domove.

U spomen na progonstvo i stradanje u agresiji 1991.,vijence podno spomenika Svjetlost dolazi položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

– Vrhunac vojnog umijeća je dobiti bitku bez ispaljenog metka, a to je istočna Slavonija. Ovdje je bilo vojnog potencijala dovoljno ali nismo imali naoružanja niti mogućnosti da te ljude vojnički ustrojimo i svaka obrana bi ovdje polučila više razaranja i uništenja nego što bi polučila rezultata, ocijenio je izaslanik ministra hrvatskih branitelja Branko Borković.

U iločkoj župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana služena je misa zahvalnica za povratak.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.