Više od 650 milijardi kilograma: brojke pokazuju posvećenost Kine sigurnosti žitarica

U Izvješće 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine upisan je strateški angažman o sveobuhvatnom učvršćivanju temeljne sigurnosti žitarica, koji traži da se odlučno osigura 120 milijuna hektara poljoprivrednih zemljišta kao crvenu liniju, čime će se osigurati da Kinezi sami odlučno čuvaju sigurnost žitarica. „Sveobuhvatno, čvrsto, sigurno“ … tim riječima se izražavala posvećenost Srednjeg komiteta KPK prema sigurnosti žitarica Kine.

Foto: VCG

Foto: VCG

Žitarica je u vezi s razvojem zemlje i životom građana, a sigurnost žitarica predstavlja važan temelj državne sigurnosti. „Kina može čuvati sigurnost dok žitarice ne čine veliki problem.

“Rješavanje hrane za više od milijardu stanovnika uvijek je bio prioritet upravljanja zemljom. Srednji komitet KPK sa Xi Jinpingom kao jezgrom uvijek je ulagao veliku pozornost u sigurnost žitarica, postavljajući strategiju Kine u tom pitanju, odnosno da Kina sama snosi vodeći položaj u tom pitanju. Uzimanje domaćeg tržišta za osnovu, osiguranje proizvodnog kapaciteta, uvoz u razumnoj mjeri i potpora znanosti i tehnologije, označile su put sigurnosti žitarica s kineskim značajkom.

Građanima je hrana jednako važna kao nebo. Riža i pšenica, iako izgledaju kao sitnice, ipak predstavljaju sreću obitelji. Poslije 18. Nacionalnog kongresa KPK, proizvodnja žitarica u Kini je sedmu godinu uzastopno premašila 650 milijardi kilograma, a u 10. godini je iskoračila na novu stepenicu od 50 milijardi kilograma više. U okolnostima nestabilnosti svjetskog tržišta žitarica, glad i dalje smeta pojedinim zemljama, a Kina je svojom sposobnošću realizirala primarnu samodovoljnost žitarica i apsolutnu sigurnost ishrane. Godinama je dobrim žetvama prikazivala samopouzdanost i odlučnost Kine po tom pitanju.

Foto: VCG

Foto: VCG

„Proizvodni obujam žitarica se dosljedno nalazi na prvom mjestu svijeta“, obilna žitnica te velike zemlje ne samo da predstavlja veliki uspjeh kineskih naroda u razvoju, već je veliki doprinos sigurnosti žitarica u svijetu. Poslije 18. Nacionalnog kongresa se neprestano povećavao proizvodni kapacitet žitarica u Kini, a promet žitarica je očigledno narastao te je optimizirana struktura opskrbi žitarica. Stabilno napreduje i gospodarstvo djelatnosti žitarica. Godine 2021. je kineska proizvodnja žitarica dosegla rekordnih 682,85 milijardi kilograma, a prosječni posjed žitarica po glavi stanovnika u Kini je daleko viši od 400 kilograma, odnosno od međunarodno priznate “sigurne linije žitarica”.

Stav jedne zemlje prema žitaricama upravo predstavlja i stav prema kvaliteti života građana. Posvećenost jedne vladajuće partije prema sigurnosti žitarica prikazuje i njenu viziju o situaciji kako unutar zemlje, tako i u svijetu. Put čežnje za sigurnost žitarica nikad nema završetka, i nikad se ne može lako govoriti da je ispunjen cilj. Jedino će nastavak ojačanja kapaciteta proizvodnje, zadržavanja i prometa žitarica, i učvršćivanje temelja proizvodnje žitarica, kao i produbljivanje osnova za razvoj i stabiliziranje osnova društva, – omogućiti velikom kineskom brodu da dobije još veći pogon.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.