Kina dosljedno doprinosi svijetu na putu mirnog razvoja

„Kina je dosljedno posvećena svrsi diplomatske politike za zajednički razvoj, a zalaže se za očuvanje svjetskog mira i izgradnju Zajednice koja dijeli zajedničku budućnost čovječanstva.“ Zaključak je to u Izvješću Xija Jinpinga, generalnog sekretara Centralnog komiteta KP Kine na otvorenju 20. Nacionalnog kongresa, koji je privukao veliku pozornost. Analitičari smatraju da je poruka o odlučnosti i uvjerenje Kine na putu mirnog razvoja i modernizacije. KP Kine će „nastaviti davati još veći doprinos miru, napretku i perspektivi svijeta“.

Brojni međunarodni promatrači se pitanju: Kako je Kina u kratkih nekoliko desetljeća dovršila industrijalizaciju na koju su razvijene zemlje potrošile stotine godine, i stvorila dva čuda: odnosno brzo razvila gospodarstvo, čuvajući dugotrajnu stabilnost društva? Rezultati vođenja KP Kine kineskog naroda u napornim borbama, također su došli zahvaljujući tome što je kineska vladajuća partija spoznala veliki trend razvoja ere, i inzistirala na putu mirnog razvoja.

Foto: VCG

Foto: VCG

Nakon osnutka, Nova Kina nije prva pokrenula nijedan rat ili sukob, niti nije uzela niti najsitnije zemljište od drugih zemalja. Trenutno, Kina je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a koja je poslala najviše mirovnjaka i predala kao druga najviše sredstva za održavanje mira, čime je pohvaljena kao „ključna snaga“ u mirovnim operacijama UN-a.

Put mirnog razvoja nije samo omogućio Kini da velikim koracima napreduje prema modernizaciji, već je i mirnom razvoju svijeta doprinio velikim pozitivnim snagom. U zadnjih 10 godina je prosječan udio doprinosa kineskog gospodarstva svjetskom gospodarstvu dostigao 38,6%, postavši prvi pokretač rasta svjetskog gospodarstva. Od iniciranja provođenja pravog multilateralizma i zalaganja za oblikovanje novih međunarodnih odnosa, do Inicijative o globalnom razvoju i Inicijative o globalnoj sigurnosti kao i Inicijative Pojas i puta, pa sve do aktivnog sudjelovanja u reformi i nadogradnji globalnog upravnog sustava, Kina je oduvijek praktičnim potezima čuvala svjetski mir i unaprijedila zajednički razvoj.

Foto: VCG

Foto: VCG

U ovom trenutku, svijet, naša era i povijest upravo se mijenjanju nezabilježenim tempom. Pandemija COVID-19 nastavlja harati, a eskaliraju i geopolitički sukobi, dok gospodarska globalizacija doživljava negativna strujanja … Svijet je još jednom došao do križanja povijesti, a smjer u kojem će nastaviti ovisi o izborima naroda raznih zemalja, a mir i razvoj su dragocjeniji nego bilo kada.

Zaštiti svjetski mir razvijajući sebe, ali i zaštiti svjetski mir i unaprijediti zajednički razvoj boljim vlastitim razvojem – to je put Kine za mirni razvoj. Na novom putu za sveobuhvatnu izgradnju modernizirane zemlje, KP Kine će se nastaviti razvijati i doprinositi svijetu. Tako će i svijet nastaviti svjedočiti kako je „KP Kina partija koja traži sreću za kineske narode, a također i partija koja se bori za napredak čovječanstva.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.