Što 20. Nacionalni kongres KPK znači za svjetsku ekonomiju?

Na jednotjednom 20. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine (KPK), koji je završio u subotu u Pekingu, zacrtan je plan za budući razvoj Kine.

Budući da se svjetsko gospodarstvo ove godine suočava s teškom situacijom, s vjerojatno težim izgledima za sljedeću, kineska ekonomska perspektiva ima globalni značaj. Izražavajući svoje povjerenje u budući rast Kine, poslovne zajednice diljem svijeta vjeruju da će kineski korak modernizacije i rast potaknut inovacijama unijeti više sigurnosti u globalno gospodarstvo.

Tijekom proteklog desetljeća kineski bruto domaći proizvod iznosio je 18,5 posto svjetskog gospodarstva. Postala je glavni trgovački partner za više od 140 zemalja i regija, vodeći u svijetu po ukupnom obujmu trgovine robom. Otkako je izbila pandemija COVID-19, Kina, koja je uspjela koordinirati kontrolu pandemije i gospodarski razvoj, još uvijek održava stabilizator globalne opskrbe i industrijskih lanaca te nastavlja pokretati svjetski gospodarski oporavak.

Štoviše, njegov razvoj se ne postiže na štetu okoliša. Umjesto toga, Kina nastoji svoj razvoj učiniti zelenijim i održivijim. U potrazi za skladnim suživotom između čovječanstva i prirode, zemlja je smanjila intenzitet emisije ugljika za 34,4 posto u proteklih 10 godina i obećala da će emisija CO2 postići vrhunac prije 2030. i postići ugljičnu neutralnost prije 2060.

Dok jača svoje gospodarstvo, Kina je inovacije postavila kao glavni prioritet u svom planiranju. Zemlja je napredovala na 12. mjesto na Globalnom indeksu inovacija 2021., s 34. mjesta 2012., objavila je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo. Zauzela je prvo mjesto među gospodarstvima srednjeg dohotka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.