“Željezno” prijateljstvo između Kine i Pakistana dobilo je novi pokretač

„Kina i Pakistan su dobri prijatelji, partneri i braća.“ 2. studenog je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom prijema pakistanskog premijera Shahbaza Sharifa koji se nalazi na službenoj posjeti Kini, pohvalio „željezno“ prijateljstvo između Kine i Pakistana, izražavajući spremnost kineske strane za povećanje sveobuhvatne strateške suradničke razine, ubrzanje oblikovanja intenzivnije Zajednice Kine i Pakistana koja dijeli zajedničku budućnost, čime će se kinesko-pakistanskom svevremenskom strateškom suradničkom partnerstvu doprinijeti novim pokretačem. I Shahbaz je ustvrdio kako je produbljivanje pakistansko-kineskog svevremenskog strateškog suradničkog partnerstva kamen temeljac pakistanske diplomacije, ali i konsenzus raznih društvenih krugova te zemlje.

Koliko je kinesko-pakistansko prijateljstvo čvrsto? U Kini, Pakistan se naziva „željezom“, a u Pakistanu građani također daju pohvalu kinesko-pakistanskom prijateljstvu, „višem nego planine, dubljem nego more i slađem nego med“. Na početku 2020. godine, tijekom izbijanja pandemije COVID-19, pakistanska strana je Kini donirala zalihu zaštitnih maski iz bolnica širom zemlje, a ovog lipnja je prilikom poplave u Pakistanu kineska strana prvo vrijeme isporučivala svestranu pomoć cijele Vlade i društva. Brojne činjenice su dokazale kako su Kina i Pakistan pozitivan uzorak prijateljskog druženja između zemlja.

Na ovom sastanku je Xi najavio da će kineska strana naknadno pružiti više hitnih donacija, pomažući Pakistanu u oporavku nakon katastrofe. Shahbaz je emotivno naveo da „ne postoji nijedna zemlja koja ovako iskreno pomaže Pakistanu i drugim zemljama u razvoju.“ Upravo ta iskrenost i srdačnost nisu samo prikazane u pitanju pomoći jedni drugima, već su prikazane i u „pružanju nove mogućnosti vlastitim novim razvojem raznim zemljama u svijetu, uključujući Pakistan“.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Na 20. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine je istaknuto promoviranje otvaranja prema svijetu na visokoj razini, kao i visokokvalitetni razvoj „Pojas i puta“. Trenutno, investicija oko kinesko-pakistanskog gospodarskog koridora je premašila 25 milijardi američkih dolara, čime je pakistanskoj strani stvoreno 150 tisuća radnih mjesta. Kako je predvidio Mehmood Ul Hassan Khan, direktor Centra Pakistana za studiju o južnoj Aziji i međunarodnim poslovima, investicija u infrastrukture će omogućiti očit rast BDP-a, što će do 2030. ići u korist 1,1 milijuna Pakistanaca, koji će tako izbjeći ekstremno siromaštvo.

Danas, promjene svijeta, razdoblja i povijesti se provede na neviđeni način. Ispred svijeta su velike nesigurnosti, a Kina i Pakistan dosljedno i intenzivno surađuju u velikim međunarodnim pitanjima i štite pravi multilateralizam, međunarodnu ravnopravnost i pravdu, kao i zajedničke interese zemalja u razvoju. Pakistanski premijer je na sastanku izrazio potpunu podršku Inicijativi za globalni razvoj i Inicijativi za globalnu sigurnost koje je podnio kineski predsjednik. Kineska strana također je definirala Pakistan kao prioritetnog partnera u Inicijativi globalnog razvoja. Sve ovo će doprinijeti sigurnošću i pozitivnom energijom prosperitetu i stabilnosti Azije i miru i razvoju svijeta, a također će osigurati i snažnu garanciju razvoju Kine i Pakistana.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.