Dvadeset četiri solarna razdoblja i očuvanje zdravlja—Lidong ( dolazak zime)

Lidong obično nastupa 6., 7. ili 8. studenog i znači da dolazi zima te nakon ovoga razdoblja dani postaju kraći.

Stari Kinezi su predviđali kakva će zima biti – hladna ili blaga – temeljem vremenskih prilika prvog dana razdoblja Lidong. Ako je na prvi dan Lidonga sunčano, zima će biti hladna, a ako je oblačno ili kišovito, zima će biti blaga.

U Kini imamo izreku “Dopunjavmo se hranom za dolazak zime”, Zbog toga u jugoistočnoj Kini postoji običaj jedenja visokokalorične hrane na prvi dan Lidonga, kako bi se pripremili za nadolazeću hladnu zimu. Na ovaj dan često se konzumiraju piletina, patka, govedina, ovčetina i riba, koji su obično pripremaju s kineskim ljekovitim biljkama poput anđelike i rehmannia glutinosae.

1 KOMENTAR

  1. Priče s dalekog istoka ponukale su me da kao nutricionistkinja i ja nešto napišem o pripremama našeg organizma za dolazak zime. Naime, svom imunološkom sustavu možete dati najbolju priliku da se prehladi jedući zdravu prehranu, tako da vaše tijelo ima puno vitamina i minerala za stvaranje stanica imunološkog sustava. Nedostatak određenih mikronutrijenata, uključujući vitamine A, B-6, C i E, kao i bakar, željezo, folnu kiselinu, selen i cink, čini se da koreliraju s bolešću kod životinja. Jedenje zdrave prehrane prepune zelenila bogatih hranjivim sastojcima, povrća ispunjenog vitaminima i šarenog voća, kao i cjelovitih žitarica, vašem će imunološkom sustavu obično pružiti streljivo koje mu je potrebno da bi ostalo dobro.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.