Preporuke UN-ova Odbora za prava djeteta Hrvatskoj

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević predstavila je preporuke UN-ova Odbora za prava djeteta Hrvatskoj, istaknuvši kako one pokazuju da postoje problemi u svim segmentima zaštite prava djece, a na tragu su analiza i preporuka njezina ureda.

Pirnat Dragičević je na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana prava djece, koji se obilježava 20. studenog, istaknula da Konvencija o pravima djeteta nije tek “popis lijepih želja” već međunarodni ugovor koji obvezuje sve države.

Obveza je država svakih pet godina podnositi UN-ovom Odboru izvješća u kojima iznose glavne pokazatelje zaštite prava i dobrobiti djece, te odgovaraju na konkretna pitanja o dostupnosti i kvaliteti usluga za život i razvoj djece, poduzetim mjerama za zaštitu sigurnosti, dobrobiti i uključenosti djece i drugim aspektima prava djece.

– Odbor je kao ključna područja zabrinutosti istaknuo zaštitu od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja, prava djece s teškoćama u razvoju, zdravlje i zdravstvene usluge, odgoj i obrazovanje, te pravosuđe prilagođeno djeci, kaže Pirnat Dragičević.

Među preporukama se ističu zaštita djece od diskriminacije, osobito manjinskih skupina, zaštita djece s teškoćama u razvoju i djece migranata, te zaštita od svih oblika nasilja u obitelji, školi, na internetu te podrška žrtvama, osobito seksualnog nasilja.

Odbor ističe da je radi jačanja pravosuđa prilagođenog djeci nužno osposobljavanje stručnjaka koji rade s djecom, te je pozvao na ubrzanje svih sudskih postupaka koji uključuju djecu.

Preporučio je jačanje skrbi u zajednici o djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima, te osiguravanje pristupa zdravstvenim uslugama i uključivom odgoju i obrazovanju.

Također treba povećati obuhvat obveznim cijepljenjem, osigurati djeci i mladima usluge i programe mentalnog zdravlja, edukaciju o spolnom i reproduktivnom zdravlju, kao i razvijati programe prevencije zlouporabe alkohola i droga, te samoozljeđivanja i samoubojstva.

U području obrazovanja i slobodnog vremena Odbor preporučuje povećanje dostupnosti vrtića, otklanjanje slabosti u ishodima učenja koje su nastale tijekom pandemije covida-19, osiguravanje građanskog odgoja i razvoj medijske pismenosti u školi.

Trebalo bi i ubrzati deinstitucionalizaciju i posvajanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osigurati dovoljne kapacitete za alternativnu skrb o djeci i jačati potporu udomiteljstvu.

– Preporuke UN-ova Odbora za Hrvatsku su obvezujuće smjernice za zaštitu prava djece, ali i poticaj za donošenje budućih nacionalnih strategija i planova za prava djece. One će ujedno biti kriterij za procjenu ostvarenoga napretka Hrvatske u zaštiti dječjih prava u sljedećem petogodišnjem razdoblju, naglasila je zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.