Xi Jinping se sastao sa sultanom Bruneja Hadži Hassanal Bolkiahom

Foto: Visual People

Kineski se predsjednik Xi Jinping 18. studenog poslije podne u Krungu Thepu Maha Nakhonu sastao sa sultanom Bruneja Hadži Hassanal Bolkiahom.

Xi je tijekom sastanka rekao da se Kina i Brunej nalaze preko mora, ali su bliski kao susjedi i pouzdani prijatelji te partneri koji se zajednički razvijaju, čime pružaju primjer skladnog suživota velike i male države koje iz svog odnosa ostvaruju obostranu korist.

Xi je istaknuo kako bi dvije države trebale održavati komunikaciju te učinkovito koristiti sustav savjetodavnog odbora između dvije vlade, čime će unaprijediti međusobnu praktičnu suradnju u raznim područjima i produbiti usklađenje razvojnih strategija. Također je istaknuo potrebu kvalitetnog doprinošenja provedbi važnih projekata u okviru inicijative Pojas i put te produbljenja suradnje u područjima infrastrukture, poljoprivrede, ribarstva i energetike i unaprjeđenja zelenog razvoja i digitalnog gospodarstva. Dvije zemlje trebaju aktivno unaprijediti konzultacije oko “Kodeksa ponašanja na Južnom kineskom moru” i pomorske suradnje, kako bi Južno kinesko more pretvorili u more mira, prijateljstva i suradnje.

Hadži Hassanal Bolkiah je rekao kako se njegova država dosljedno pridržava načela jedne Kine te želi unaprijediti razvoj bilateralnih odnosa. Izrazio je dobrodošlicu kineskim tvrtkama pri sudjelovanju u gospodarskom razvoju Bruneja te izrazio nadu u jačanje suradnje u područjima trgovine, obrazovanja, kulture, sporta, sigurnosti itd.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.