Xi pozvao na izgradnju odnosa Kine i Japana u skladu sa zahtjevima novog doba

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u četvrtak da je Kina spremna raditi s Japanom kako bi shvatili opći smjer bilateralnih odnosa sa strateške visine i izgradili kinesko-japanske odnose koji ispunjavaju zahtjeve novog doba.

Xi je navedeno rekao tijekom sastanka s japanskim premijerom Fumiom Kishidom na marginama 29. sastanka gospodarskih čelnika Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC-a, eng. Asia-Pacific Economic Cooperation) u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku.

Napominjući da su Kina i Japan bliski susjedi i važne zemlje u Aziji i svijetu, Xi je rekao da dvije zemlje dijele mnogo zajedničkih interesa i prostora za suradnju, dodavši kako se važnost odnosa Kine i Japana nije promijenila niti će se promijeniti.

Sa svoje strane, Kishida je rekao da Japan i Kina, kao bliski susjedi, ne predstavljaju prijetnju jedna drugoj te da dvije zemlje trebaju koegzistirati u miru.

Što se tiče pitanja Tajvana, japanske obveze iz zajedničke izjave Japana i Kine nisu se nimalo promijenile, rekao je Kishida.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.