Xi kaže da Kina razvija veze s pacifičkim otocima ne ciljajući na treće strane, bez geopolitičkih namjera

Foto: VCG

Kina ne cilja na treću stranu niti ima bilo kakve namjere u geopolitičkim natjecanjima kada razvija prijateljske odnose s pacifičkim otočnim zemljama, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping ovdje u petak.

Kina je spremna iskovati sveobuhvatno strateško partnerstvo na višoj razini i obostrano korisnije s Papuom Novom Gvinejom (PNG), koja će igrati vodeću i uzornu ulogu u izgradnji još bliže zajednice sa zajedničkom budućnošću između Kine i pacifičkih otočnih zemalja, Xi rekao je na sastanku s premijerom PNG-a Jamesom Marapeom na marginama 29. sastanka gospodarskih vođa Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC).

Xi je naglasio da je Kina voljna surađivati s PNG-om na promicanju visokokvalitetne suradnje Pojasa i puta, istraživanju suradnje u područjima kao što su poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, infrastruktura, izgradnja posebnih gospodarskih zona, prevencija i pomoć u katastrofama, kao i zeleni razvoj , te proširiti uvoz povoljnih proizvoda iz PNG-a, dodajući da Kina potiče više kineskih poduzeća da ulažu u PNG i tamo provode suradnju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.