Problemi suvlasnika s održavanjem nekretnine u kojoj žive

U stambenim zgradama u Hrvatskoj živi oko 2 milijuna građana. Dio suvlasnika ima problema s održavanjem nekretnine u kojoj žive.

Jedan od razloga je neplaćanje pričuve. Zbog toga u nekim dijelovima Hrvatske suvlasnici nekretnina imaju poluprazne blagajne.

No plaćanje pričuve nije običan trošak, nego štednja za budućnost vlastitoga stambenog prostora. A ako su blagajne prazne, održavanje nekretnina nije moguće pa stambeni prostor propada.

U pripremi je novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji bi trebao pobliže definirati kako da se sustanari organiziraju, koje su im dužnosti te na koji način mogu i smiju raspolagati zajedničkim dijelovima nekretnine. Ono što će biti ključno za stanare je obveza osiguranja zgrade, jasnija pravila što moraju raditi upravitelji i predstavnici suvlasnika te tko će plaćati novčanu kaznu za neodrađeni posao.

Za razliku od Hrvatske, velik broj članica Europske unije ima zadovoljavajuće uređenu problematiku stanovanja te napredniju kulturu stanovanja. U nekima je pravo na stanovanje ustavna kategorija ili je regulirano posebnim zakonima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.