55 godina stara zgrada OŠ F. Krežme energetski je obnovljena i učinkovitija

Uštede se mogu podijeliti na uštede ostvarene promjenama na sustavima i uštede na potrošnji energije, čulo se to tijekom završne konferencije za novinare.

Pressicu su održale pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Osijeka Nataša Bošnjak i ravnateljica OŠ Franje Krežme Jadranka Jurić.

Posebno je istaknuto kako je ušteda ostvarena promjenama na sustavima smanjivanja zakupljene snage sustava grijanja. Navedeno je fiksno i iznosi oko 75.000,00 kn godišnje. Uštede na potrošnji energije su uštede koje se mogu ostvariti (obzirom da su provedene mjere en. obnove) ali na njih utječe ponašanje korisnika koji koriste zgradu (djelatnici, učenici). Maksimalna ušteda koje je ostvariva je 64 % toplinske energije te oko 70% električne energije. Navedeno znači da je maksimalno ostvarivo uz odgovorno ponašanje slijedeće: Planirana ukupna godišnja ušteda toplinske energije trebala bi iznositi oko 240.000,00 kn (prosječna ukupna godišnja potrošnja iznosi 370.000,00 kn). Planirana godišnja ušteda električne energije trebala bi iznositi oko 30.000,00 kn (prosječna ukupna godišnja potrošnja iznosi 45.000,00 kn). Planirana ukupna godišnja ušteda energije trebala bi iznositi oko 270.000,00 kn. Planirana ukupna godišnja ušteda energije po površini je 90,60 kn/m2.

 

Vrijednost ovih radova je 8 milijuna kuna, od čega 4 milijuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok 1,3 milijuna osigurava Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a ostatak Grad Osijek.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.