Tradicionalna kineska priprema čaja uvrštena je na UNESCO-v popis kulturne baštine

Foto: VCG

Kinesko tradicionalno kuhanje čaja uvršteno je u utorak na popis nematerijalne kulturne baštine Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u marokanskom glavnom gradu Rabatu.

Točka “Tradicionalne tehnike obrade čaja i povezane društvene prakse u Kini” prošla je ispit na 17. sjednici UNESCO-vog Međuvladinog odbora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine koja se održava u Rabatu  od 28. studenog do 3. prosinca.

Ovim potezom priznata su znanja, vještine i prakse oko upravljanja plantažama čaja, branja listova čaja, ručne obrade, pijenja i dijeljenja, objavio je UNESCO na svojoj internetskoj stranici predstavljajući upis.

Čaj je sveprisutan u svakodnevnom životu Kineza, jer se natopljeni ili kuhani čaj poslužuje u obiteljima, na radnim mjestima, u čajanama, restoranima i hramovima, da spomenemo samo neka mjesta. Također je važan dio socijalizacije i ceremonija poput vjenčanja i žrtvovanja, dodao je UNESCO.

Kina sada ima 43 stavke na popisu nematerijalne kulturne baštine, nastavljajući biti zemlja s najviše stavke na svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.