Biljka na kineskom svemirskom brodu Shenzhou-15 počela rasti

Foto: Visual People

Biljka Arabidopsis thaliana (Talijin uročnjak, op.pr.) koja se nalazi na kineskom svemirskom brodu s posadom Shenzhou-15 počela je rasti, izvijestio je u ponedjeljak Kineski znanstveno-tehnološki dnevnik.

“Koristimo Arabidopsis thaliana uzgojenu u mikrogravitaciji kako bismo istražili kako svemirska mikrogravitacija regulira strukturu i funkciju biljnih stanica”, rekao je Cai Weiming, istraživač iz Centra za izvrsnost u molekularnim biljnim znanostima Kineske akademije znanosti.

Istraživači su se pripremali na Zemlji više od šest godina i nadaju se kako će eksperiment u orbiti potaknuti poboljšanje oblika usjeva i pomoći u povećanju prinosa.

Tijekom sljedećih 30 do 50 dana provodit će automatsko praćenje morfologije i razvoja divljih, raznih mutantnih i transgenih biljaka u svemirskoj mikrogravitaciji u stvarnom vremenu, rekao je Cai.

Kada se uzorci biljaka vrate na Zemlju, istraživači će sustavno proučavati učinke svemirske mikrogravitacije na biologiju biljaka, kroz analizu “omika” i korelacijske analize simuliranih eksperimenata s mikrogravitacijom na zemlji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.