OPEC+ tijekom neizvjesnosti na tržištu zadržao ciljanu proizvodnju nepromijenjenom

Foto: Visual People

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC, eng. Organization of the Petroleum Exporting Countries) i njeni saveznici, grupa poznata kao OPEC+, u nedjelju su se složili da će se pridržavati cilja proizvodnje nafte.

Prema priopćenju objavljenom nakon 34. ministarskog sastanka OPEC+, savez proizvođača nafte odlučio je ponovno potvrditi odluku sa svog prethodnog ministarskog sastanka održanog početkom listopada, kada su pristali na smanjenje proizvodnje za 2 milijuna barela dnevno od studenog do kraja 2023. .

Smanjenje proizvodnje iznosi oko 2% ovogodišnje globalne potražnje za naftom.

U priopćenju objavljenoj u nedjelju, OPEC+ je branio svoju odluku o smanjenju proizvodnje iz listopada, priopćivši da je “bila vođena isključivo tržišnim razmatranjima te su je sudionici na tržištu retrospektivno prepoznali kao neophodan i ispravan postupak za stabilizaciju globalnih tržišta nafte”.

Zemlje iz skupine OPEC+ u nedjelju su također odlučile održati svoj sljedeći ministarski sastanak 4. lipnja sljedeće godine, ali su priopćile da su i dalje spremne “sastati se u bilo kojem trenutku ako je potrebno i odmah poduzeti dodatne mjere za rješavanje tržišnih kretanja i podupiranje ravnoteže i stabilnosti tržišta nafte.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.