Koncert za pedalpiano u izvedbi pijanista Roberta Prosseda

Talijanski institut za kulturu, u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i Kulturnim centrom Osijek, u Osijek dovodi uglednog talijanskog pijanista Roberta Prosseda koji će ovu srijedu, 7. prosinca, s početkom u 19.00 sati održati jedinstven koncert koji se ne viđa često, a još rjeđe čuje – Koncert za pedalpiano.

Kad se spoji zvuk dva klavira, glazba Mozarta, Schumanna, Gounoda, Liszta…i vješti klavirski prsti talijanskog pijanista Roberta Presseda, a naglasak je zapravo na pedalama klavira – dobijete Koncert za pedalpiano, i to u Osijeku, u Kulturnom centru Osijek.

Pedal Piano instrument je obožavan od strane velikana glazbe Mozarta, Schumanna i Alkana koji su skladali za njega, ali biva zaboravljen početkom 19. stoljeća. Koncertno uskrsnuće doživio je klavirskim umijećem pijanista Roberta Presseda koji je ponovno otkrio taj instrument i obnovio čitav klavirski repertoar za njega.

Ovog “double deckera” među klavirima, kako ga nazivaju, zbog specifičnosti slaganja, krasi gotovo ahitektonska kvaliteta, ali i posebno bogatstvo zvuka.

Roberto Prosseda talijanski je klasični pijanist. Godine 2011. Prosseda je prvi put održao koncert na pedalnom klaviru, izvevši Koncert za pedalni klavir Charlesa Gounoda, u verziji za moderni instrument, što je bila svjetska premijera. Prosseda redovito nastupa s vodećim svjetskim orkestrima, snimio je brojne nosače zvuka za prestižne diskografske kuće, a u krugovima stručnjaka slovi kao jedan od vodećih svjetskih interpreta glazbe Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Glazbena kritika superlativima je ocijenila i Prossedine interpretacije skladbi Mozarta, Schuberta i Chopina, kao i njegovu posvećenost vraćanju pedalnog klavira i obnovu repertoara za taj zaboravljeni instrument na koncertne pozornice.

Nakon koncerta u Lisinskom, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i Kulturnim centrom u Osijeku, poziva vas u srijedu, 7.prosinca s početkom u 19.00 sati na ovaj jedinstveni koncert. Ulaz je slobodan.

Srijeda, 7.12.2022./20.00 sati

Foyer Kulturnog centra Osijek

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Fantazija za glasovir u d-molu, KV 397 (385g)

Andrea Morricone: Hommage à JSB

Wolfgang Amadeus Mozart: Fantazija za glasovir u c-molu, KV 475

Robert Schumann: Četiri skice za pedalni glasovir, op. 58, br. 1, 2 i 3

Charles Gounod: Adagio i Scherzo iz Koncerta za pedalni glasovir u Es-duru

Charles-Valentin Alkan: Tri molitve za glasovir, op. 64, br. 1, 3 i 5

Franz Liszt: Fantasia quasi Sonata za glasovir u d-molu

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.